Hlavní obsah

Kuchyň: Kdy koupit novou?

Foto: Ikea

Zásadní věcí v kuchyni je dispoziceFoto: Ikea

Reklama

V každé domácnosti jednou nastane okamžik, kdy někdo oznámí: potřebujeme novou kuchyň! Zpravidla paní domu už se nemůže koukat na oprýskaná dvířka a rozčilují ji vrzající zásuvky. Pak řeší dilema: stačí vyměnit jen dvířka skříněk, nebo je lepší zvolit dražší variantu a vyměnit celou kuchyň?

Článek

Kouzelné slovíčko, podle kterého bychom se měli rozhodovat, zní: dispozice. Je-li kuchyň správně navržená a sestavená a skříňky nejsou poškozené, pak opravdu stačí vyměnit dvířka, zásuvky a zpravidla i pracovní desku, která patří k nejnamáhanějším.

Tato renovace přijde na několik tisíc korun, dodá kuchyni nový šmrnc a zcela stačí. Ovšem takové štěstí má jen málokdo.

Nová dvířka pohodlí nezajistí

Důvodem, proč se mnozí rozhodnou pro novu kuchyň, bývá hlavně to, že nevyhovuje k práci. Třeba s myčkou se před dvaceti lety a více vůbec nepočítalo. Proto mnozí běhají se špinavým nádobím od dřezu k myčce i pět metrů. Stejně tak ve starých kuchyních chybějí skříňky na vestavné spotřebiče, které do klasických dodatečně nevestavíme. A tuto „závadu" výměnou dvířek neodstraníme.

Je proto nutné investovat více peněz, změnit dispozici kuchyně, což si většinou vyžádá i předělání přívodů elektřiny, vody a odpadů.

Pokud se do takové „velké" opravy pustíme, dodržovat bychom měli správné řazení jednotlivých pracovišť, tedy zcela vlevo se doporučuje umístit spíž a chladničku, pak mycí centrum, což je dřez a myčka, a na konec patří varné centrum - sporák a trouby. Toto řazení je pro praváky, leváci to mají naopak. Zapomínat bychom neměli ani na dostatek odkládacích a pracovních ploch.

Foto: tischfabrik24.de

Když změna, tak v moderním designuFoto: tischfabrik24.de

Na kolik to přijde

Určit, na kolik přijdou nová dvířka a na kolik celá kuchyň, je ale těžké. I když se můžeme setkat s nabídkou, že běžný metr kuchyně přijde na šest či deset tisíc korun, zpravidla je to částka jen velmi orientační. Mnohé prodejny s nábytkem prodávají jak skříňky, tak dvířka a úchytky na kusy. Lze si proto vybrat, co se nám líbí a hodí, a kuchyň si zrenovujeme sami. Kuchyňský nábytek se vyrábí ve třech základních šířkách - 30, 45 a 60 centimetrů. Pokud máme doma některou ze sériově vyrobených kuchyní, bude mít standardní rozměry a lze tedy měnit kus za kus.

Na druhé straně cenového žebříčku jsou potom kuchyně dělané kompletně na míru, které patří k nejdražším. Určitý kompromis potom nabízejí kuchyňská studia a firmy, které mají také nejčastěji používané skříňky vyrobené „na sklad" a na míru dovyrábějí jen část linky.

Cenu navíc ovlivňuje i to, zda si přejeme klasické police, které jsou nejlevnější, anebo zásuvky či praktické plnovýsuvy. Ty jsou nejdražší a jejich cenu ještě zvýší různé vnitřní přihrádky, které pomáhají udržet věci na svém místě. Jenže ty nejlevnější plastové přijdou zhruba na 200 korun, dřevěné či kovové i na pětinásobek.

A zde je tip pro ty, co chtějí ušetřit a zároveň by neradi někde něco ošidili. Na spodní skříňky zvolte jednodušší a levnější nábytek a prostor nad pracovní deskou klidně „nazdobte" zajímavějšími kusy. Podle odborníků totiž člověk vnímá hlavně to, co má od pasu nahoru, a dolů se moc nedívá. Jen tak si tedy nevšimne, že jste tady šetřili.

Reklama

Související témata:

Načítám