Hlavní obsah

Kuchyně, která miluje přírodu

Foto: Möbelix

Do kuchyně kupujte jen kvalitní vybavení (nádobí, spotřebiče). Čím déle vydrží, tím menší zátěž pro přírodu představujeFoto: Möbelix

Záleží vám na životním prostředí? Posviťte si na kuchyni – ta je místem velké spotřeby energie, vody i produkce odpadu.

Článek

Způsobů, jak v kuchyni snížit svou ekologickou stopu, je spousta. Tady jsou ty nejzásadnější z nich.

Používejte myčku

Většinou je šetrnější než mytí v ruce. Při výběru nesledujte pouze energetickou třídu, důležitějším údajem je celková spotřeba vody a elektřiny. Velikost nevolte jen podle počtu členů domácnosti, ale spíše podle toho, kolik špinavého nádobí reálně vyprodukujete. Myčku zapínejte jen tehdy, je-li naplněná.

Starejte se o lednici

Chladnička je největší žrout energie, protože běží nonstop. Raději si připlaťte a vyberte úspornější. Také je třeba se o ni starat – pravidelně ji odmrazovat (silná námraza zvyšuje spotřebu až o desítky procent) a nepřeplňovat ji. Zbylé jídlo do ní vkládejte až po vychladnutí a nenechávejte ji zbytečně otevřenou.

Foto: Möbelix

Moderní chladničky jsou nejen úsporné, ale také umějí udržet potraviny déle v kondici. Chladnička Gorenje, 24 999 KčFoto: Möbelix

Redukujte odpad, zbylý třiďte

Nejlepší je, když odpad vůbec nevznikne. Část potravin i drogerie lze kupovat bezobalově: do vlastních obalů v kamenných prodejnách nebo do vratných obalů on-line. Kupujete-li potraviny ve skleněných obalech, snažte se pro ně najít další využití. Sklo lze sice recyklovat, ale proces je energeticky velmi náročný. Lepší je obal používat, dokud se nerozbije. V hezky ozdobené sklenici můžete darovat doma vyrobené dobroty, nebo jí najděte nový domov ve facebookové skupině Obal není odpad.

Foto: Möbelix

Na směsný odpad použijte designový koš, zbylé nádoby schovejte do linky. Odpadkový koš Paul se senzorem, 2199 KčFoto: Möbelix

V třídění odpadu jsme my Češi přeborníci. Alespoň pokud jde o sklo, plast a papír. Horší už je to s kovy a bioodpadem. Organické zbytky ve směsném odpadu zbytečně hnijí a zapáchají, kompostováním z nich vznikne ekologické hnojivo. V bytě je jejich třídění náročnější, ale možnosti existují: vermikompostér, kde se o přeměnu zbytků starají žížaly, hnědé popelnice, příp. komunitní kompostéry. Důležité je také třídění použitých olejů a tuků.

Foto: Möbelix

Lišty s háčky vám umožní pěstovat bylinky v květináčích zavěšených nad linkou. Závěsný systém Chester, od 69 KčFoto: Möbelix

Pěstujte bylinky

Oživí interiér kuchyně a vy víte, jak byly vypěstovány. Navíc k vám necestují desítky kilometrů. Nic neochutí vaše speciality tak jako čerstvá bazalka, rozmarýn či tymián. Na balkoně můžete pěstovat také drobná rajčátka, převislé jahody nebo ředkvičky a saláty.

Foto: Möbelix

Starší pečivo získá opět skvělou chuť, když ho rozpečete v troubě. Minitrouba Mario, 1299 KčFoto: Möbelix

Neplýtvejte jídlem

To byste nevěřili, co dobrého se dá uvařit z včerejší bramborové kaše, přebytečné rýže nebo masa. Recepty najdete na Zachranjidlo.cz. Ztvrdlé pečivo spíše než divokým kachnám nabídněte nejbližšímu farmáři či majiteli slepic. Přebytkům se dá předcházet – naplánujte si jídelníček na týden a podle něj sestavte seznam. Nenakupujte impulzivně ve slevách.

Načítám