Článek
Způsobů, jak v kuchyni snížit svou ekologickou stopu, je spousta. Tady jsou ty nejzásadnější z nich.
Používejte myčku
Většinou je šetrnější než mytí v ruce. Při výběru nesledujte pouze energetickou třídu, důležitějším údajem je celková spotřeba vody a elektřiny. Velikost nevolte jen podle počtu členů domácnosti, ale spíše podle toho, kolik špinavého nádobí reálně vyprodukujete. Myčku zapínejte jen tehdy, je-li naplněná.
Starejte se o lednici
Chladnička je největší žrout energie, protože běží nonstop. Raději si připlaťte a vyberte úspornější. Také je třeba se o ni starat – pravidelně ji odmrazovat (silná námraza zvyšuje spotřebu až o desítky procent) a nepřeplňovat ji. Zbylé jídlo do ní vkládejte až po vychladnutí a nenechávejte ji zbytečně otevřenou.
Redukujte odpad, zbylý třiďte
Nejlepší je, když odpad vůbec nevznikne. Část potravin i drogerie lze kupovat bezobalově: do vlastních obalů v kamenných prodejnách nebo do vratných obalů on-line. Kupujete-li potraviny ve skleněných obalech, snažte se pro ně najít další využití. Sklo lze sice recyklovat, ale proces je energeticky velmi náročný. Lepší je obal používat, dokud se nerozbije. V hezky ozdobené sklenici můžete darovat doma vyrobené dobroty, nebo jí najděte nový domov ve facebookové skupině Obal není odpad.
V třídění odpadu jsme my Češi přeborníci. Alespoň pokud jde o sklo, plast a papír. Horší už je to s kovy a bioodpadem. Organické zbytky ve směsném odpadu zbytečně hnijí a zapáchají, kompostováním z nich vznikne ekologické hnojivo. V bytě je jejich třídění náročnější, ale možnosti existují: vermikompostér, kde se o přeměnu zbytků starají žížaly, hnědé popelnice, příp. komunitní kompostéry. Důležité je také třídění použitých olejů a tuků.
Pěstujte bylinky
Oživí interiér kuchyně a vy víte, jak byly vypěstovány. Navíc k vám necestují desítky kilometrů. Nic neochutí vaše speciality tak jako čerstvá bazalka, rozmarýn či tymián. Na balkoně můžete pěstovat také drobná rajčátka, převislé jahody nebo ředkvičky a saláty.
Neplýtvejte jídlem
To byste nevěřili, co dobrého se dá uvařit z včerejší bramborové kaše, přebytečné rýže nebo masa. Recepty najdete na Zachranjidlo.cz. Ztvrdlé pečivo spíše než divokým kachnám nabídněte nejbližšímu farmáři či majiteli slepic. Přebytkům se dá předcházet – naplánujte si jídelníček na týden a podle něj sestavte seznam. Nenakupujte impulzivně ve slevách.