Článek
Způsobů, jak v kuchyni snížit svou ekologickou stopu, je spousta. Tady jsou ty nejzásadnější z nich.
Používejte myčku
Většinou je šetrnější než mytí v ruce. Při výběru nesledujte pouze energetickou třídu, důležitějším údajem je celková spotřeba vody a elektřiny. Velikost nevolte jen podle počtu členů domácnosti, ale spíše podle toho, kolik špinavého nádobí reálně vyprodukujete. Myčku zapínejte jen tehdy, je-li naplněná.
Starejte se o lednici
Chladnička je největší žrout energie, protože běží nonstop. Raději si připlaťte a vyberte úspornější. Také je třeba se o ni starat – pravidelně ji odmrazovat (silná námraza zvyšuje spotřebu až o desítky procent) a nepřeplňovat ji. Zbylé jídlo do ní vkládejte až po vychladnutí a nenechávejte ji zbytečně otevřenou.

Moderní chladničky jsou nejen úsporné, ale také umějí udržet potraviny déle v kondici. Chladnička Gorenje, 24 999 KčFoto: Möbelix
Redukujte odpad, zbylý třiďte
Nejlepší je, když odpad vůbec nevznikne. Část potravin i drogerie lze kupovat bezobalově: do vlastních obalů v kamenných prodejnách nebo do vratných obalů on-line. Kupujete-li potraviny ve skleněných obalech, snažte se pro ně najít další využití. Sklo lze sice recyklovat, ale proces je energeticky velmi náročný. Lepší je obal používat, dokud se nerozbije. V hezky ozdobené sklenici můžete darovat doma vyrobené dobroty, nebo jí najděte nový domov ve facebookové skupině Obal není odpad.

Na směsný odpad použijte designový koš, zbylé nádoby schovejte do linky. Odpadkový koš Paul se senzorem, 2199 KčFoto: Möbelix
V třídění odpadu jsme my Češi přeborníci. Alespoň pokud jde o sklo, plast a papír. Horší už je to s kovy a bioodpadem. Organické zbytky ve směsném odpadu zbytečně hnijí a zapáchají, kompostováním z nich vznikne ekologické hnojivo. V bytě je jejich třídění náročnější, ale možnosti existují: vermikompostér, kde se o přeměnu zbytků starají žížaly, hnědé popelnice, příp. komunitní kompostéry. Důležité je také třídění použitých olejů a tuků.

Lišty s háčky vám umožní pěstovat bylinky v květináčích zavěšených nad linkou. Závěsný systém Chester, od 69 KčFoto: Möbelix
Pěstujte bylinky
Oživí interiér kuchyně a vy víte, jak byly vypěstovány. Navíc k vám necestují desítky kilometrů. Nic neochutí vaše speciality tak jako čerstvá bazalka, rozmarýn či tymián. Na balkoně můžete pěstovat také drobná rajčátka, převislé jahody nebo ředkvičky a saláty.

Starší pečivo získá opět skvělou chuť, když ho rozpečete v troubě. Minitrouba Mario, 1299 KčFoto: Möbelix
Neplýtvejte jídlem
To byste nevěřili, co dobrého se dá uvařit z včerejší bramborové kaše, přebytečné rýže nebo masa. Recepty najdete na Zachranjidlo.cz. Ztvrdlé pečivo spíše než divokým kachnám nabídněte nejbližšímu farmáři či majiteli slepic. Přebytkům se dá předcházet – naplánujte si jídelníček na týden a podle něj sestavte seznam. Nenakupujte impulzivně ve slevách.