Hlavní obsah

Když kůň je koníčkem...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Splňte si svůj dětský senFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po koni a romantických projížďkách touží snad každé dítě, této vášni nezřídka propadají i dospělí. Jarní vyjížďka nebo „koňácká" dovolená či letní tábor jsou výzvou ke skvělému zážitku. Kromě toho si můžete pořídit vlastního koně nebo navštěvovat některou z četných jízdáren.

Článek

Jízdáren, které nabízejí vyjížďky po okolí, je dnes přehršle. I když jste doposud v sedle nikdy neseděli, nemějte obavy a zapomeňte na filmová dramata se splašenými koňmi nebo kovbojské scény krocení divokých mustangů. V jízdárnách, které nabízejí vyjížďky, počítají i s naprostými začátečníky a jsou schopni vám nabídnout koně vrcholně trpělivé a klidné. „Nerozhází" je ani hystericky štěkající pes (kterého snadno na vyjížďce potkáte), ani neobvyklé zvuky. Zkrátka se vám nesplaší ani v extrémních situacích.

Pokud je vaše jezdecké umění na bodu nula, tak jistě nebudete schopni cválat, natož pobízet koně k trysku. Ani v tom případě se nebojte: provozovatelé jízdárny vám nabídnou koně, kteří jsou na začátečníky zvyklí, takže s vámi budou jen důstojně kráčet.

Dětská láska ke koním

Mnohým z nás, pokud sami tuto vášeň nesdílíme nebo jsme neokusili turistické vyjížďky, přijde dětská láska ke koním jako cosi abstraktního a nesplnitelného. Přesto nezavrhujte variantu, že byste svému potomkovi umožnili být s koňmi ve skutečném a pravidelném kontaktu. Jistě, není to nejlevnější záležitost. Skupinový trénink stojí přinejmenším 200 korun na hodinu, individuální zhruba od tří set výše. Stálí členové samozřejmě mají „permanentky", členské slevy apod.

Kromě nadšení přináší tento druh zábavy řadu pozitivních zkušeností. Jízda na koni totiž nejen, jak známo, pomáhá léčit pod názvem hipoterapie různá tělesná i psychická onemocnění, ale přispívá i k rozvíjení psychomotoriky a psychické stability u zdravých jedinců. Dalším aspektem je, že se eventuálně děti učí o koně starat, pomáhat s péčí o ně. „Začnou si lépe uvědomovat, že láska ke zvířeti také stojí nějakou námahu, která se ale emocionálně a v pocitu uspokojení vyplatí," konstatuje Sylva Markvartová, která vede jeden z dětských jezdeckých oddílů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jízdárny nabízejí začátečníkům trpělivé koněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pořídit si vlastního koně?

Ještě před nedávnem se to leckomu zdálo zcela nesplnitelné. Dnes přibývá lidí, kteří si skutečně koně pořídí. Často ani ne tak proto, aby vydělávali na jeho závodnických triumfech, ale spíše, aby se oni a jejich děti radovali z vyjížděk, aby o něj mohli pravidelně nebo občasně pečovat. Existují dvě varianty - buď si koně pořídíte přímo „domů", pokud k tomu máte podmínky (jistě ne do paneláku), nebo ho necháte za „úplatu" někde poblíž ustájit a věnujete se mu jen v rámci svého volného času. V obou případech vězte, že to je krásné, ale nikoli laciné. Kůň potřebuje kvalitní (suchou a dobře větratelnou) stáj, za rok spotřebuje přibližně 35 metráků sena (100 kg stojí minimálně 150 korun), nutný je také oves, ječmen, nebo speciální granule pro koně, což jsou další náklady. Zapomenout nesmíte ani na vybavení v podobě sedla, uzdění a dalších pomůcek, jejichž souhrnná cena se lehce vyšplhá na několik desítek tisíc korun. O nutnosti pravidelné úpravy kopyt a veterinární péči nemluvě...

Samotné pořízení koně přijde na částku od několika desítek tisíc korun nahoru. Záleží na tom, zda chcete nadějného závodníka ze špičkového chovu (pak je částka podstatně vyšší) nebo naopak takového, který se ke sportovním kláním příliš nehodí, ale je o to klidnější, trpělivější - tedy vhodnější i pro vaše vyjížďky.

Pravidelný pohyb je nutný

Pokud sami nemáte dostatek času poskytnout koni pravidelný výběh, vyberte mu každopádně ustájení tam, kde máte záruku, že nebude strádat nedostatkem pohybu. Jednak v zájmu jeho zdraví a kondice, v opačném případě může začít být neklidný, psychicky labilní nebo dokonce agresivní. A například takové kousnutí od koně vaše vzájemné vztahy rozhodně moc nevylepší. Dalším rizikem při nedostatku činnosti, zvlášť když je kůň místo toho, aby se volně pohyboval po postavině, celý den uvězněn v boxe, je, že si zvíře způsobí nějaké zranění samo sobě. Například má tendenci kopat zadníma nohama do boxu, nebo sám sebe kousat, a rozvíjejí se různé zlozvyky jako klání (kůň se zapře zuby o žlab a nasává do sebe vzduch,  či hodinaření, kdy zvíře stále nervózně přešlapuje v boxe).

Každopádně je třeba předem zvážit, zda jste schopni kromě občasné vyjížďky poskytnout koni skutečně to nejlepší, což vyžaduje čas i finance. Jinak vždy zůstává variantou si zaplatit jízdy, nebo třeba děti poslat na jezdecký letní tábor. Pak se ovšem připravte na to, že se pravděpodobně vaše ratolest už lásky ke koním nezbaví a bude chtít pokračovat. Inu, zřejmě platí úsloví, že z koňského hřbetu je svět nejkrásnější.

Reklama

Načítám