Hlavní obsah

Kuře si s vínem rozumí: Zkuste tenhle neotřelý recept i vy!

Foto: Marcel Rozhoň

Netradiční, ale chutná kombinace kuřete s teplým hroznovým vínem vás mile překvapí!Foto: Marcel Rozhoň

Kuře, bílé víno, spousta koření, bylinek a na stole máte během hodinky dokonalý pokrm plný chutí a vůní. A zkaramelizované hrozny tomu všemu dají šmrnc!

Článek

Tak jako pečlivě vybíráte víno k jídlu, volte i to, se kterým budete pokrm podlévat. Rozhodně zapomeňte na: tohle není dobré, použijeme to do vaření, jak často bývá zvykem. Ideální je tak použít víno stejné.

Kuřecí stehna na víně

Na 4 porce budete potřebovat: 4 kuřecí stehna, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku, 8 lístků šalvěje, 4 snítky tymiánu, 250 g šalotky, 400 ml bílého vína, 2 hřebíčky, 2 lžičky jalovce, 2 bobkové listy, 4 lžíce másla, 1 lžíci cukru, ½ lžíce citronové šťávy, 500 g hroznového vína

Postup: Kuřecí stehna osolte, opepřete a ochuťte trochou muškátového oříšku. Ve vyšším hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a opečte na něm stehna ze všech stran, pak je vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku orestujte nakrájené šalotky s bylinkami, zalejte vínem a nechte ho chvíli vařit. Poté přidejte hřebíček, jalovec, bobkové listy, osolte a opepřete. Kuře vložte zpět, přikryjte a na mírném ohni duste asi 45 minut.

Mezitím oberte hrozny. V pánvi rozehřejte zbylé máslo s cukrem a hrozny opékejte, dokud mírně nezkaramelizují, poté je zakapejte citronovou šťávou. Přidejte je k masu a vše pohromadě ještě 5 minut duste.

Tip: Podávejte s polentovou kaší nebo kuskusem.

Je tolik způsobů, jak připravit kuře a pokaždé skvěle chutná. Zkuste kuřecí závitky plněné hruškou nebo maso natrhejte do skvělých večeří!

Reklama