Hlavní obsah

V hlavní roli hrušky: Drobenkový koláč, pizza i kuřecí závitky!

Foto: Jan Přibylský

Dejte letos hruškám šanci nejen ve sladkých koláčích!Foto: Jan Přibylský

Reklama

Zářijové sluníčko už sice nemá takovou sílu jako v létě, ale dozrávající hrušky jsou pro všechny správné kulináře alespoň částečnou kompenzací přicházejícího podzimu. Pojďte si na nich taky pochutnat!

Článek

Hrušky jsou bezvadné nejen do sladkých koláčů, ale i do slaných jídel, které svou sladko-kyselou chutí příjemně osvěží. Nebojte se je zkombinovat s plísňovými sýry, špenátem i masem – vaše jídla dostanou nový rozměr a rozhodně to bude elegantnější volba než třeba kuře s broskví :-).

Pizza s karamelizovanou cibulí, hruškou a gorgonzolou

Na 1 velkou pizzu potřebujete: 230 g hladké mouky, ½ lžičky soli, ½ kostky droždí, 175 ml teplé vody, lžíci olivového oleje

Na obložení:2 červené cibule, olivový olej, sůl, pepř, tymián, 1 hrušku, 100 g gorgonzoly nebo nivy, 100 g mozzarelly, hrst vlašských ořechů

Foto: Jan Přibylský

Kombinace karamelizované cibulky, hrušek, ořechů a výrazného sýra je tou pravou zářijovou chutíFoto: Jan Přibylský

Postup: Mouku smíchejte se solí, olejem a droždím rozpuštěným ve vodě. Vypracujte lepivé těsto, které nechte asi 40 minut vykynout. Mezitím na dostatečném množství oleje asi 15 minut opékejte na proužky nakrájenou cibuli, a když je pěkně dozlatova, ochuťte ji solí, čerstvě mletým pepřem a tymiánem. Těsto namočenýma rukama rozetřete na pečicí papír, obložte cibulí, nastrouhanou mozzarellou, plátky hrušky, kousky gorgonzoly a nahrubo nasekanými ořechy. Pečte při 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Osvědčená kombinace nivy, ořechů a hrušek funguje i v tomto slaném koláči a pikantní pomazánce na topinky.

Kuřecí závitky s hruškou a sýrem

Na 2 velké porce potřebujete:2 kuřecí prsa, 1 malou cibuli, olivový olej, 1 hrušku, lžíci čerstvé nebo lžičku sušené šalvěje (hodí se i tymián), 2 hrsti čerstvého špenátu nebo rukoly, ½ hermelínu, sůl, pepř

Foto: Jan Přibylský

Závitky jsou plné rozteklého sýra, špenátu a kořeněných hrušekFoto: Jan Přibylský

Postup: Najemno nakrájenou cibuli nechte v pánvi změknout na rozpáleném oleji, osolte, přidejte na kostičky pokrájenou hrušku a nasekanou šalvěj a ještě chvíli opékejte, až hruška zesklovatí. Vmíchejte špenát nebo rukolu, nechte chvíli zavadnout a okořeňte čerstvě mletým pepřem.

Plátky masa do tenka vyklepejte mezi 2 vrstvami potravinářské folie, osolte, opepřete a rozdělte na ně plátky hermelínu a hruškovou náplň. Maso zabalte tak, aby náplň nikde nevyčuhovala, a obmotejte provázkem. Do pánve od náplně přidejte trochu oleje a maso na ní z obou stran dozlatova opečte. Přendejte na plech, zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut při 180 °C. Podávejte s bramborovou kaší nebo některým z našich tipů na originální bramborové přílohy.

Křehký hruškový koláč s drobenkou

Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g másla pokojové teploty, ¼ lžičky soli, 40 ml studené vody

Na náplň: 4 hrušky, 150 ml zakysané smetany, 3 žloutky, 80 g cukru krupice, 30 g hladké mouky, 1 bílek

Na drobenku: 50 g másla, 50 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, ¼ lžičky skořice

Foto: Jan Přibylský

Pod křupavou skořicovou drobenkou se ukrývá šťavnatá hrušková náplňFoto: Jan Přibylský

Postup: Mouku smíchejte s máslem a solí na konzistenci drobenky, přilejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte mouku či vodu a těstem vyložte pečicí formu (nejlepší jsou s odnímatelnými okraji). Dno několikrát propíchejte vidličkou a případně ještě překryjte pečicím papírem a suchými luštěninami, aby se těsto nevyboulilo. Pečte 20 minut při 200 °C.

Mezitím smíchejte smetanu, žloutky, cukr a mouku a hrušky nakrájejte na tenké plátky. Upečený korpus ihned po vytažení z trouby potřete bílkem, aby těsto od náplně nenavlhlo, a obložte hruškami. Zalejte krémem a vraťte do trouby. Z másla, cukru, mouky a skořice vytvořte drobenku, kterou koláč po 20 minutách pečení posypejte a dopečte dozlatova.

Používáte ovoce i do slaných jídel, nebo vám to příliš asociuje legendární devadesátkové kuře s broskví :-)?

Reklama

Načítám