Hlavní obsah
3,4
(49)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kuřecí maso naložené do jogurtu nebo kefíru krásně zkřehne... Přišli na to kuchaři po celém světě, a tak se s nějakou variantou „kuřete v jogurtu“ potkáte v Indii, severní Africe i ve Finsku. Jogurtová marináda se obzvlášť vyplatí, když chcete sušší kuřecí maso upravit na grilu.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuřecí špízy
  • 600 g kuřecích prsou
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
Kuskusový salát
  • 100 g kuskusu
  • 160 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks červené cibule
  • 1 čtvrtka salátové okurky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm. Nasekejte bylinky a chilli papričku najemno. Ve skleněné míse smíchejte jogurt s bylinkami a přidejte prolisovaný česnek a špetku pepře. Nesolte. Do marinády zamíchejte kuřecí kostky tak, aby se každý kousek v jogurtu pěkně obalil. Nechte rozležet minimálně hodinu, přikryté v lednici klidně i do druhého dne.

02.

Odležené kuře osolte a ještě jednou promíchejte. Kousky masa napichujte na grilovací jehlu tak, aby na nich zůstalo malé množství marinády, ale aby z nich nekapala. Na grilovací pánvi rozpalte trochu oleje na střední teplotu a špízy postupně opečte ze všech stran, až chytnou barvu a budou uvnitř propečené, ale ne vysušené – trvá to asi 15 minut. Nechte chvilku odpočinout a podávejte s kuskusovým salátem.

03.

Na kuskusový salát dejte do mísy kuskus, zakápněte ho lžící oleje a promíchejte. Zalijte vroucím vývarem, přikryjte a nechte nabobtnat. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, okurku a petržel. Hotový kuskus promíchejte se zeleninou, přidejte ještě trochu oleje a citronovou šťávu a případně osolte.

Tip: Marináda je skvělá i na krůtí prsa. Maso můžete grilovat také na venkovním grilu na slabším nepřímém žáru nebo ho připravit v troubě.

Máte rádi křupavé špízy, nebo vám je milejší větší plátek masa?

Reklama

Související témata:

Načítám