Hlavní obsah

Kuře biryani s rýží a voňavým kořením

Hodnocení:
(54)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Potřebujete kuřecí maso, rýži basmati, jogurt a trochu exotického koření. Když to spojíte dohromady, dostanete pekáč plný úžasné vůně a chutí. A když uberete chilli, pochutnají si i vaše děti.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 3 cibule
  • rostlinný olej
  • 4 horní kuřecí stehna
  • 1/2 lžičky šafránu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 citron
  • 3 zelené chilli papričky
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • 3 snítky čerstvé máty
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
Na marinádu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce koření garam masala
Na rýži
  • 500 g rýže basmati
  • 2 bobkové listy
  • 1 skořice celá
  • 4 hřebíčky
  • 4 tobolky celého kardamomu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Nejdříve si připravte marinádu: polovinu jogurtu smíchejte se vším kořením kromě garam masaly. Kuřecí stehna (nebo na kousky nakrájené kuřecí řízky) promíchejte s marinádou a nechte asi hodinu odležet. Šafrán zalijte dvěma lžicemi horké vody a nechte také odležet.

Krok 2: Cibule nakrájejte na půlkolečka a pozvolna osmažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Pak cibuli vyndejte, olej ale nevylévejte. Asi tři lžíce ho rozpalte a zlehka na něm osmahněte kuře. Přidejte garam masalu, zbytek jogurtu, cibuli a ještě asi 15 minut nechte prohřívat v pánvi. 

Krok 3: Rýži zalijte přibližně dvojnásobkem jejího objemu vody a přidejte všechno koření a trochu soli. Přiveďte k varu a asi pět minut povařte. Pak ji slijte. Troubu zapněte na 180 °C. Zhruba 2/3 předvařené rýže vložte do hrnce, který lze použít v troubě. Na ni dejte předsmažené kuře, zelené chilli papričky, na plátky nakrájený citron, koriandr a mátu. Vrch přikryjte zbytkem rýže, přelijte šafránovou vodou a pokapejte rozpuštěným máslem. Přikryjte poklicí a asi pět minut nechte na plotně. Pak hrnec (už bez poklice) vložte do trouby a nechte 15 minut zapéct. Před podáváním lehce promíchejte.

Vyděsilo vás množství surovin? Nebojte se – většina je jen koření.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek