Hlavní obsah

Dokonalá grilovačka: Šťavnaté kuřecí špízy

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kombinování masa s ovocem má u nás sice trochu pochroumanou pověst díky devadesátkovému kuřeti s broskví a sýrem, ale vy mu s námi dejte ještě šanci v podobě sladce pikantních ananasových špízů!

Článek

Období letních grilovaček je v plném proudu a – co si budeme povídat – inspirace na snadné a přitom lahodné marinády není nikdy dost. Dnes jsem zvolila kuřecí maso, protože je rychle hotové, a když ho předem naložíte, krásně nasaje chuť použitého koření. Kořeněnou marinádu jsem doplnila ananasem (ze kterého použijete i část sirupu), takže výsledek je sladce šťavnatý i lehce pikantní zároveň. A jestli vám to nestačí, mrkněte na naše oblíbené recepty, třeba krůtí špízy satay anebo na tři tipy na perfektní šťavnatá žebra.

Kuřecí špízy s ananasem

Na 4 porce potřebujete: 600 g kuřecích řízků (prsních nebo stehenních), plechovku ananasu, 6 lžic sójové omáčky, 6 lžic kečupu, 2 lžíce medu nebo hnědého cukru, šťávu z ½ citronu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sušené chilli, jarní cibulku

Postup: Jestli používáte dřevěné špejle, začněte tím, že je namočíte do studené vody, aby se při pečení nespálily. Ananas slijte a asi 12 lžic sirupu smíchejte se sójovou omáčkou, kečupem, medem, citronovou šťávou, nasekaným česnekem, olejem a chilli podle toho, jak moc rádi máte rádi pálivé. Maso pokrájejte na kousky a nejlépe přes noc nebo alespoň na dvě hodiny ho naložte do asi třetiny marinády tak, aby byly všechny kousky pokryté. Zbylou směs svařte na hustý sirup. Na špejle pak střídavě napichujte kousky ananasu a naloženého masa a těsně před pečením špízy potřete svařenou marinádou. Z obou stran je pak pečte v troubě nebo na grilu, podle chuti ještě přidávejte omáčku a na závěr posypejte jarní cibulkou.

Tip: Kuře a ananas proložte proužky červené papriky, cibule nebo slaniny.

Co si myslíte o kombinování masa s ovocem, máte ho rádi, nebo vám to připomíná nechvalně známé kuře s broskví?

Načítám