Hlavní obsah

Kůže, nebo látka? Tipy, podle čeho vybírat sedačku

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete novou sedací soupravu a nemůžete se rozhodnout, jak by měla vypadat a z čeho by měla být vyrobená? Poradíme vám, na co se zaměřit, abyste si nakonec vybrali tu pravou.

Článek

Sedací souprava je většinou prostorově nejvýraznějším prvkem v místnosti, a proto byste měli jejímu výběru věnovat dostatečnou pozornost. Kromě pěkného designu jde totiž o důležitější věc – o požadovaný komfort, tedy především příjemné posezení a snadnou údržbu.

Zaměřte se na kvalitu

Prvním ukazatelem jakosti je cena. Pohybuje-li se výrazně pod běžným průměrem daného typu sedačky, měli byste zbystřit. Pravděpodobně neuděláte kup století, ale spíš proděláte.

Šetřit se totiž nesmí ani na rámu, ani na výplních polštářů. Proto volte zásadně takový výrobek, který má rám vyrobený z masivního dřeva a kovu. Výplň sedacích a opěrných polštářů by měla tvořit studená polyuretanová pěna. Můžete se vsadit, že méně kvalitní plnivo se za pár měsíců prosedí a zdeformuje.

Foto: Bonami

Modrá pohovka Actona Oswald upoutá svými jednoduchými liniemi. Díky kombinaci vysoce odolné tkaniny a dřeva se hodí zvláště do interiérů v severském stylu. Rozměr: 84 × 87 × 185 cm. Cena: 15 399 Kč Foto: Bonami

Nebojte se látkových potahů

Látková sedačka vás většinou vyjde levněji než kožená. A to není její jediné plus. Čalounění z látky totiž působí v interiéru příjemným a útulným dojmem. A co se týká barvy a struktury, můžete vybírat z několika stovek variant.

Za pozornost stojí materiály s nešpinivou (aqua clean) úpravou. Povrch takové látky je opatřen speciální vrstvou, která zabraňuje vsakování tekutin, jako je rozlité víno, inkoust či kečup, a chrání třeba i před skvrnami od jídla či propisky. Nečistoty zůstávají na povrchu, odkud je snadno odstraníte studenou vodou a hadříkem. Přesto však bohužel obecně platí, že látkové potahy jsou méně odolné než kožené, hůře se udržují a vydrží kratší dobu.

Foto: E-shop Jena-nabytek

Sedací látková souprava Mediolan umožňuje pohodlné sezení díky bočním područkám a zvýšené části opěráku. Rozměry: 318 × 104 × 385 cm. Cena: 32 999 Kč Foto: E-shop Jena-nabytek

Kůži ocení alergici

Láká vás kožená sedací souprava? Její hlavní výhodou je, že se v ní nedrží roztoči, a proto se hodí do bytu, kde žije alergik. Kůže má nadto dlouhou životnost, stálý a luxusní vzhled a velmi snadno se udržuje.

Kožená sedačka je však o něco dražší než látková. Navíc plně chráněná, lakovaná kůže v chladné místnosti studí, zatímco v horkých dnech je méně prodyšná než textilní potahy – může vám být nepříjemné, že se na kožené sedačce budete více potit.

Foto: E-shop Bohmsedacky

Světlá kožená sedačka s polohovatelnou opěrkou zad je čalouněná kůží Prescott, která má částečně korigovaný povrch, přesto zůstává měkká a příjemná na omak. Cena: 137 510 KčFoto: E-shop Bohmsedacky

K dostání jsou také sedačky z nechráněné kůže. Při kontaktu s nimi máte sice velmi příjemný pocit, ale bohužel pak zažijete nepříjemné chvilky při následné údržbě. Tento typ totiž nesmíte čistit přípravky na chemické bázi. Naštěstí někteří výrobci nabízejí pohovky čalouněné kůží, která je „polochráněná“ slabou vrstvou laku – a tím předchozí problémy odpadají.

Foto: E-shop Sedacipohovky

Kožená luxusní sedačka v dvoubarevné kombinaci je vyrobená na míru, což vám umožní maximálně využít daný prostor. Cena: od 95 000 KčFoto: E-shop Sedacipohovky

Komfortní prvek: polohování

S kvalitnějším odpočinkem je spojováno polohování sedaček. Oblíbené jsou polohovací mechanismy sloužící ke zvednutí nohou a sklápění opěrné zadní části. Můžete si však dopřát i úlevu pro přetížený krk v podobě hlavových opěrek. Když jsou opěrky zaklopené, je sedací souprava nízká a vypadá stylově. Při jejich vyklopení je sice vyšší, zato poskytuje pohodlnou oporu pro krční páteř a hlavu.

Foto: E-shop Rimexol

Kožená sedací souprava Max Divani Habart s pěnovou výplní s možností tvrdšího sedu má sklápěcí područky a opěrky hlavy. Výška sedací soupravy je 97 cm s opěrkou hlavy a hloubka 106 cm. Cena na dotaz v prodejněFoto: E-shop Rimexol

Někteří výrobci nabízejí i polohování zadní části pohovky. U tohoto typu (k dispozici je mechanická i elektrická varianta) se odsune zadní část do prostoru a tím vznikne obrovská plocha pro odpočinek. Při koupi takového modelu však musíte počítat s dostatkem prostoru v místnosti.

Spaní pro hosty: rozkládací sedačky

Při výběru sedačky je praktické myslet nejen na pohodlné posezení, ale také na další využití nového kusu. Díky rozkládací sedačce získáte během chvilky lůžko pro hosty. Dejte si však dobrý pozor, který typ rozkladu zvolíte. Sedák totiž nese celou tíhu sezení, a proto by měl být čalouněný napevno.

Foto: E-shop Lino

Pohodlná modulová sedačka Play má nastavitelné opěrky hlavy, úložný prostor a je rozkládací. Cena: 47 795 KčFoto: E-shop Lino

Raději se tedy vyhněte systémům, kdy je sedák jen volně položený, protože se s ním musí při rozkládání manipulovat. Životnost těchto sedáků je totiž o dost kratší. Před nákupem si nechte ukázat, jak funguje u konkrétního modelu rozkládací systém. A nezapomeňte si ve vybrané sedačce chvilku pohovět a přesvědčit se, že se vám v ní bude dobře sedět i relaxovat.

Foto: E-shop Biano

Rohová rozkládací sedací souprava Sonia v trendy barevném odstínu roku 2018 ultra violet má rozloženou plochu o rozměrech 210 × 125 cm. Cena: 13 993 KčFoto: E-shop Biano

Láká vás kůže, nebo je vám milejší látkový potah?

Reklama

Načítám