Hlavní obsah

Květák se slaninou a sýrem

Hodnocení:
(0)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Vyčerpávají vás letní prázdniny tak, že jste museli začít šetřit na jídle? Žádný problém! I za stokorunu můžete nachystat rodině dobrou večeři. Vyzkoušejte květákovou hlavu.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 květák
  • 50 g nivy
  • 50 g sýru eidam
  • 50 g plísňového sýru
  • 2 vejce
  • 1 svazek bylinek
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Květák očistěte a zbavte listů tak, aby se nerozpadal. Pokud ho máte raději měkčí, dejte ho předvařit na pár minut do osolené vody, ale není to nezbytně nutné. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Krok 2: Hlavu květáku pak položte na prkénko, tvořte do ní koncem vařečky otvory a ty plňte slaninou (případně kdo má rád třeba i salámem).

Krok 3: Sýry nastrouhejte, do misky k nim rozklepněte vajíčka, přidejte nasekané bylinky a těstíčko promíchejte. Lžící potom utvořte kolem celého květáku sýrový obal. Na dno pekáčku položte alobal, posaďte na něj obalený květák a vše dejte do trouby.

Krok 4: Asi po 20 minutách, kdy se vytvoří pevnější krusta, květák přikryjte druhým kouskem alobalu a nechte ho dalších 25 minut péct. Pak ho stačí jen vyndat, nakrájet a podávat.

Máte tuto košťálovou zeleninu v oblibě? Koukněte na další 3 recepty z květáku.

ynezorPumanzeSaNyknalC