Hlavní obsah
3,0
(75)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Květákový mozeček nebo také květák à la mozeček – říká se mu tak prostě proto, že se připravuje stejně, jako kdysi oblíbený a dnes už téměř zapomenutý mozeček vepřový (recept najdete v závěru článku). Pojďte si s námi zopakovat, jak ho udělat opravdu šťavnatý, a nechte se inspirovat, co všechno do něj můžete přidat!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky a uvařte ho v lehce osolené vodě skoro doměkka, trvá to asi 25–30 minut. Uvařený květák by měl být v tomto případě o něco tvrdší, než máte rádi – bude se ještě dál tepelně upravovat, tak aby úplně nerozbředl. Vařte ho vždy bez poklice, aby z něj mohly unikat sirné látky – jednak nebude tak nadýmat, a jednak budou i jeho chuťové vlastnosti lepší. Uvařený květák slijte a nakrájejte na kousky nebo použijte šťouchadlo na brambory. Nechte trochu zchladnout, aby z něj odešla všechna pára. Slitou vodu použijte třeba na přípravu polévky.

02.

Mezitím cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle, dokud nezačně zlátnout. Pak přidejte květák, nechte lehce zasmahnout a nakonec přimíchejte rozklepnutá vejce a dochuťte muškátovým květem (a podle potřeby i trochou soli). Vajíčka nechte jen zatuhnout, aby se vajíčka zcela nesrazila a mozeček zůstal krásně krémový.

Náš tip: Pokud květák v této fázi pustí přebytečnou vodu, zasypte mozeček trochou strouhanky, přidejte malou naběračku vody nebo vývaru z květáku a nechte ještě trochu provařit. Strouhanka nesmí zůstat křupavá! Krémovitost vajec tak nahradí krémovitost provařené strouhanky s vývarem a drobnými kousky květáku.

03.

Hotový mozeček posypte nasekanou pažitkou a podávejte s vařenými brambory. Chcete-li mozeček trochu obměnit, vmíchejte do něj na závěr lžíci strouhaného sýru (skvělý je s čedarem, goudou, ale i parmazánem) nebo nať jarní cibulky. Do základu můžete spolu s cibulí osmahnout také na kousky pokrájenou šunku či libovou slaninu.

Náš tip: Kromě vařených brambor můžete mozečkem naplnit palačinky nebo jej nanést na topinky a doplnit v létě sezonní zeleninou, brzy z jara třeba beraními rohy nebo jinou výraznou nakládanou či kvašenou zeleninou.

Jaká je vaše oblíbená úprava květáku? Také jsme vám přinesli recept na opravdový vepřový mozeček.

Reklama

Načítám