Hlavní obsah
3,8
(61)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Říká se, že léto je skvělé období na odlehčení jídelníčku. No... Nevím, jak u vás, ale u nás se často griluje, a i když jako přílohu vždy podávám čerstvý salát, bez kusu masa se to neobejde. A pak večery u ohně a buřty a opečená slanina... Nedivím se, že po takovém víkendu má rodina chuť na něco bezmasého. Ráda jim připravím třeba tohle květákové kari. Syté a pikantní, ale zároveň lehké jídlo z jednoho hrnce. Díky bramborám ho můžete servírovat i samostatně, já k němu ale přiložím ještě misku rýže basmati, stejně jako v Indii, kde má tohle jídlo původ. Brambory tady totiž vystupují spíš v roli zeleniny, takže se chutě krásně doplňují a netlučou.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat:
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 2 lžičky karí Madras
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 ks květáku
  • 6 ks brambor
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého koriandru
K podávání:
  • 1 hrnek rýže basmati
Článek

01.

Oloupejte a nakrájejte cibuli na půlměsíčky. Očistěte kousek zázvoru a nastrouhejte ho na jemno. Prolisujte česnek. Ve větším hlubším kastrolu rozpalte olej a opečte na něm cibuli do sklovata. Přidejte česnek, zázvor, kari koření a nakrájenou chilli papričku podle chuti a také krátce opečte. Do hrnce vlijte plechovku sterilovaných rajčat (nejlepší jsou krájená, když máte rajčata v celku, nakrájejte je na kostičky). Přidejte jednu plechovku vody, promíchejte a osolte.

02.

Brambory oškrábejte, nakrájejte na větší kousky, přidejte do hrnce a vařte na mírném plameni. Teď si připravte květák: očistěte ho a rozeberte na malé růžičky. I ty přidejte do hrnce a vařte za občasného míchání do doby, až bude květák i brambory měkké a omáčka zhoustne. Na závěr vhoďte do hrnce hrst mladého hrášku – může být i mrazený – a krátce ho povařte.

03.

Hotové kari případně přiostřete ještě kouskem chilli papričky, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati.

Jaké bezmasé jídlo máte nejraději vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám