Hlavní obsah

Zapečený květák se sýrem

Hodnocení:
(95)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Konec léta je nejlepší čas pro oslavu skvělé květákové chuti! Pokud už vás omrzely všechny mozečky, smažené kousky nebo placky, je načase zkusit květák zadělávaný, respektive zapečený v jemném bešamelu. Víme, jak na to!

Ingredience pro:
6 porcí
Na bešamel
  • 450 ml plnotučného mléka
  • 1 cibule
  • 2 špetky muškátového květu
  • 3 bobkové listy
  • 75 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
Na květák
  • 1 květák
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 hrst strouhaného sýru
Článek

Postup

Krok 1: Mléko nalijte do hrnce, přidejte větší cibuli nakrájenou na osminy, muškátový květ a bobkový list. Přiveďte k varu a odstavte z plotny. Nechte vychladnout, mezitím si připravte zbytek.

Krok 2: Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vložte do osolené vody a sedm až deset minut povařte do poloměkka. Slijte a nechte vychladnout.

Krok 3: Zchladlé mléko sceďte. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a zaprašte jej hladkou moukou. Za častého míchání nechte zpěnit a vyrobte bledou jíšku. Metlou po částech všlehejte mléko, až vznikne hladký krémový bešamel. Dochuťte špetkou muškátového oříšku a trochou soli.

Krok 4: Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte máslem a rozložte do ní předvařený květák. Strouhanku smíchejte s tučnějším strouhaným sýrem. Na květák nalijte horký bešamel a posypte sýrovou strouhankou. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podívejte s čerstvou zeleninou.

Jak máte květák nejraději vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama