Hlavní obsah

10 let od smrti geniálního herce Radoslava Brzobohatého. Zkuste, jak dobře si pamatujete jeho role

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejcharismatičtějších českých herců, neskutečný profík, muž, co si poradil s charakterní rolí stejně jako s komediální. To je Radoslav Brzobohatý (†79), od jehož smrti dnes uplynulo rovných 10 let. Jak dobře si pamatujete jeho zásadní filmové a seriálové role?

Článek

Je to přesně 10 let, co česká kultura přišla o jednu z významných uměleckých osobností. Den před svými osmdesátými narozeninami v roce 2012 zemřel herec Radoslav Brzobohatý. Zradilo ho srdce a podlehl náhlé cévní příhodě. Připomeňme si ho prostřednictvím jeho nejlepších rolí. Jak dobře si je pamatujete? Zvládnete náš dnešní kvíz?

1. Začneme zlehka, ikonickou pohádkou Princ a Večernice z roku 1978. Brzobohatý v něm hrál čaroděje Mrakomora. Víte, jaké oblasti vládl?
2. V muzikálové komedii Dáma na kolejích (1966) se před kameru postavil nejen Brzobohatý, ale i jeho tehdejší manželka Jiřina Bohdalová (91). Hráli manželský pár, v němž ona byla ušlápnutou řidičkou tramvaje, co pečuje jen o muže a domácnost, ale vše se změní, když přijde svému muži na nevěru. Z tramvaje ho vidí, jak se líbá s atraktivní blondýnou. Víte, na kterém pražském náměstí je viděla?
3. Film Karla Kachyni (†79) dlouho ležel v trezoru, diváci ho mohli vidět až po roce 1990, byť natočen byl v roce 1970. Brzobohatý v něm hraje náměstka ministra, který ví, že ho odposlouchávají a sledují. Jak se slavné psychologické drama jmenuje?
4. Kdo by neznal skvělou komedii Sněženky a machři (1982), v níž Brzobohatý hrál profesora, který spolu s kolegyněmi vyrazil se studenty na lyžařský kurz. Jak se jeho postava jmenuje?
5. Radoslav Brzobohatý hrál v mnoha pohádkách, koneckonců Prince a Večernici jsme už zmiňovali. Ve které z následujících pohádek ale nehrál?
6. Drama Všichni dobří rodáci (1968) scenáristy a režiséra Vojtěcha Jasného nejspíš znáte. Brzobohatý v něm hrál sedláka Františka vzdorujícího kolektivizaci. Sleduje, jak ideologie dříve pospolitou vesnici rozdělila na dva nesmiřitelné tábory. Víte, jak se jmenuje volné pokračování filmu z roku 1999, které se ale moc kladných ohlasů nedočkalo?
7. Seriál F. L. Věk (1970) o počátcích národního obrození, kde Brzobohatý hrál hlavní roli, netřeba představovat. Dílo bylo ale pro něj důležité i z osobního hlediska. Víte, co zásadního se během natáčení v jeho životě událo?
8. To samozřejmě nebyl jediný seriál, v němž Brzobohatý exceloval. Ve kterém z následujících seriálů si ale nezahrál?
9. Brzobohatý tvořil s Jiřinou Bohdalovou manželský pár 12 let, ale v roce 1982 přišel rozvod. Herec se totiž bláznivě zamiloval do temperamentní Slovenky Hany Gregorové (70). Bohdalové to zlomilo srdce, vnímala to jako obří zradu a dlouhé roky spolu ti dva nedokázali ani promluvit. Nakonec se ale chvíli před smrtí Brzobohatého usmířili a opět se spolu postavili před kameru. Jak se film, který vznikl v roce 2012, jmenuje?
10. Film Pěnička a Paraplíčko (1970) je filmová klasika navazující na legendární seriál Hříšní lidé Města pražského. Brzobohatý v něm hraje Pěničku, Bohdalová postavu s přezdívkou Paraplíčko. Čím se živí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Svět filmu bohužel čas od času přichází o velikány. A tím byl i Josef Abrhám. Libušku nepřežil ani o rok, připomeňte si jeho životní role

Reklama