Hlavní obsah

Kdo objevil Jiřinu Bohdalovou a jak tragicky zemřel Jiří Hrzán? Ukažte, jak znáte náš filmový svět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to československá kinematografie neměla v průběhu 20. století vždy snadné, za první republiky i minulého režimu vznikla řada dodnes ceněných filmových klenotů. Co víte o někdejších hvězdách stříbrného plátna, si můžete ověřit v kvízu.

Článek

Tváře osobností, které psaly dějiny české kinematografie, v legendárních snímcích baví i dojímají diváky dodnes. Právě o československých hercích a herečkách bude následující kvíz. Víc vám už neprozradíme, dejte si deset otázek, a když nic jiného, získejte třeba inspiraci, na co se večer podívat.

1. Přestože Lída Baarová byla půvabná, nadaná herečka, která zazářila v mnoha pověstných filmech, její kariéru nenávratně poznamenal vztah s nacistickým funkcionářem. Kterým?
2. Také Nataše Gollové nešťastný výběr životních partnerů do značné míry pokazil kariéru. Ve kterém z následujících filmů natočených těsně před válkou (1939) se s Baarovou objevily spolu?
3. Ironicky se říká, že fotbal a herectví k sobě mají blízko. Opravdovým důkazem ale může být legendární herec a fotbalista Vlasta Burian. Jak se jmenuje tým, za který chytal a je s ním nejvíce spojován?
4. Josef Abrhám zemřel ani ne rok po své manželce a životní lásce Libuši Šafránkové. Společne si zahráli hned v několika filmech. Ve kterém z následujících ale nikoli?
5. Jaroslav Marvan proslul rolemi dobrosrdečného nerudy jménem:
6. Jiří Schmitzer je hercem po svém otci Jiřím Sovákovi. Kde si spolu zahráli tak, že ztvárnili otce se synem? Poradíme, že natáčení proběhlo ještě předtím, než Sovák na syna zanevřel kvůli autonehodě, kterou Schmitzer způsobil v opilosti.
7. Herec Jiří Hrzán zemřel tragicky v 41 letech. Co se mu stalo?
8. Vladimír Menšík se narodil pro obrazovky –⁠ v divadle hrál jen málo. Ve kterém z těchto filmů nehrál?
9. Jak se jmenuje tvůrce, který „objevil“ Jiřinu Bohdalovou? Měla na něj spadeno StB, po herečce chtěla, aby na něj donášela, proto byl herečka také neoprávněně vedená jako agentka.
10. Role Heleny Růžičkové byly často založeny na její tělnatosti. O to úsměvnější bylo jméno postavy, kterou ztvárnila v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973):

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jedním z nejoblíbenějších českých tvůrců je nepochybně Zdeněk Svěrák (86). V dalším kvízu si můžete zkusit, co víte o jeho životě a díle.

Reklama

Načítám