Hlavní obsah

20 let od smrti Heleny Růžičkové. Otestujte svoje znalosti jejích filmových hlášek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena s nezměrným komediálním talentem, herečka, která se stala miláčkem národa a hvězdou snad každého snímku, v němž se jen mihla. Její role a hlášky, které doslova zlidověly, jsou nesmrtelné. Určitě si je pamatujete, i když od smrti Heleny Růžičkové dnes uplynulo rovných 20 let!

Článek

Je to přesně 20 let, co český film přišel o jednu ze svých výrazných osobností. Do hereckého nebe odešla Helena Růžičková, žena s neutuchajícím elánem, která dva roky bojovala s rakovinou a nemoci podlehla ve věku 67 let.

Prostřednictvím svých rolí je tu ale s námi pořád. Koneckonců fakt, že díky nim je v podstatě nesmrtelná, si můžete otestovat sami. S kvízem o jejích rolích a hlavně legendárních filmových hláškách si určitě snadno poradíte!

1. Ve filmu Ecce homo Homolka (1969), v první ze tří legendárních komedií o rodině Homolkových, Růžičková hrála Heduš, manželku Ludvy (František Husák). Hádky jsou v téhle rodině na denním pořádku. Při jedné z nich křičí tchyně na Heduš, že by měla být ráda, že si ji Ludánek vůbec vzal, že by mu za to měla líbat ruce. Vzpomenete si, co na to Heduš odpověděla? A jak to zakončil právě Ludva?
2. V roce 1970 přišlo pokračování Homolkových s názvem Hogo fogo Homolka a ani tam samozřejmě nebyla nouze o humorné scénky a hlášky. Vše se točí kolem nového auta, které si Homolkovi pořídili a s nímž jedou za dědečkem. Babi Homolková se v jedné scéně rozplývá, jaká je to s tím autem úplná pohádka. A Heduš na to řekne, že musí jít pryč. Víte, jaká je její odpověď na otázku „proč“?
3. Přesuneme se do roku 1971 k filmu Dívka na koštěti. Růžičková tam sice měla jen epizodní roli pomatené ženy Kudláčkové, švagrové děda Vševěda, co v blázinci čeká na Kryštofa Kolumba, ale i v ní zářila. Vzpomenete si, jak reagovala na to, když Saxana (Petra Černocká) proměnila hlavu figurky v živou hlavu Honzy Bláhy (Jan Hrušínský)?
4. A zpátky k Homolkovým – třetí díl s názvem Homolka a tobolka vznikl v roce 1972. V posledním díle slavné trilogie vyráží Homolkovi na zimní dovolenou do Krkonoš. Jedna ze scén se odehrává na večerní taneční zábavě, kde se mladí i staří dobře baví a odvážně se zapojí i do soutěže v podlézání tyče za hudby. Jak si Heduš poradí se situací, kdy už je tyč tak nízko, že ji nemá šanci podlézt?
5. Je jasné, že hlavními hvězdami pohádky Tři oříšky pro Popelku byli Libuška Šafránková jako Popelka a Pavel Trávníček jako princ. Ale ikonická je i scéna z bálu, kde se objeví Růžičková v roli korpulentnější princezny v rudých šatech, která „ukořistí“ první tanec s princem. Víte, jak se její postava jmenovala?
6. Mnohem zásadnější roli než v Popelce si Růžičková zahrála v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Její pojetí zlé čarodějnice bylo dokonalé. Vzpomenete si, jak znělo zaklínadlo, které pronášela, když míchala lektvar, jímž chtěla vymazat paměť Jasněnce, ale omylem ho vypil švec Jíra?
7. Závěrečné otázky budou patřit slavné trilogii Slunce, seno... Začneme hned prvním dílem Slunce, seno, jahody z roku 1983. Určitě si pamatujete, jak malý Jirka otrávil králíky barvičkami, aby už také měli k jídlu něco jiného než jen králíka. Vybavíte si, jakou větou zakončila matka Škopková v podání Růžičkové svoje lamentace na synka?
8. U komedie Slunce, seno, jahody ještě zůstaneme. V řadě humorných scének figuruje nemohoucí babička, maminka Škopkové, která veškerý čas tráví ve velké posteli. Když v Hošticích vypnou proud, bojí se tmy a křičí. Škopková za ní jde se svíčkou, ale maminka stále křičí „bojim, bojim“. Jak se ji snaží Škopková uklidnit?
9. I když s pokračováními to někdy bývá těžké a kvalit „jedniček“ nedosahují, rozhodně to není případ snímku Slunce, seno a pár facek. I ten je nabitý hláškami a vtipy. Pamatujete na scénu, kdy chce farář Otík svým „ovečkám“ pustit náboženský film, ale dojde k záměně videokazet a farář omylem pustí film pro dospělé? Jak se jmenuje ten opravdu náboženský snímek, který měl Otík v plánu promítat?
10. A nakonec tu máme poslední díl Troškovy trilogie – film Slunce, seno, erotika. V něm vesničané vyráží do Itálie, kde se Miluna a Evík zamilují do dvou Italů v podání Martina Dejdara a Oldřicha Kaisera. Vzpomenete si, jak se jejich postavy jmenují?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Helena Růžičková má na svém kontě nespočet vtipných hlášek a rolí. Ale jsou herci, co to mají přesně naopak. Sporťáku, už máš chlapa? Herci, kteří se stali „obětí“ jedné filmové hlášky

Načítám