Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte Karla Svobodu a jeho tvorbu? Dnes by bohem nadaný, ale osudem zkoušený skladatel slavil 85

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších českých skladatelů filmové, televizní a muzikálové hudby, autor řady populárních písní by dnes oslavil 85. narozeniny. Víte, čím se měl původně Karel Svoboda stát? Otestujte své znalosti v našem kvízu.

Článek

Karel Svoboda se narodil 19. prosince 1938. Od dětství se učil na klavír. Původně se rozhodl pro jiné povolání, ale láska k hudbě zvítězila. Se svou kapelou vystupoval v Laterně Magice, později v divadle Rokoko, kde spolupracoval s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou i Helenou Vondráčkovou. Populární hudební skladatel je také autorem mnoha hitů zpěváka Karla Gotta. V lednu 2007 byl nalezen zastřelený na zahradě své vily v Jevanech. Dva dny poté policie potvrdila, že spáchal sebevraždu. Je pochován na hřbitově u kostela svatého Jiří v Aldašíně východně od Jevan. Co všechno (ne)víte o Karlu Svobodovi, zjistíte z našeho kvízu.

1. Víte, jaký obor si Karel Svoboda po maturitě vybral a čím by se živil, kdyby neutekl k hudbě?
2. Tušíte, co ho kromě hudby ještě hodně zajímalo a bavilo?
3. V roce 1963 Karel Svoboda spoluzaložil jednu bigbítovou skupinu. Víte, jak se jmenovala?
4. Jedna z jeho písní ho proslavila po celém světě. Napsal ji v naprosté euforii s Jiřím Štaidlem v roli textaře za pouhou hodinu a půl. Skladba se pak dočkala více než třiceti jazykových verzí! Víte, která to je?
5. Ve kterém státě rozjel Karel Svoboda také úspěšně svou kariéru?
6. V roce 1995 měl v Kongresovém centru premiéru první muzikál z autorské dílny Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese. Jmenoval se...
7. V roce 1995 se podruhé oženil. Za manželku si vzal:
8. Který z následujících hitů Karel Svoboda nenapsal:
9. Vedle populární hudby se Karel Svoboda věnoval ve velké intenzitě filmové hudbě. Stal se dvorním skladatelem režiséra:
10. O Karlu Svobodovi vznikl roku 2001 dokument v rámci televizního cyklu:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám