Hlavní obsah

Sporťáku, už máš chlapa? Herci, kteří se stali „obětí“ jedné filmové hlášky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kdykoli je někde zahlédnete, okamžitě se vám vybaví jedna jediná věta? Legendární filmová hláška, která je pro ně tak typická, že leckdy zastínila i jejich další práci. Tyhle hlášky jim už nikdy nikdo neodpáře!

Článek

Říkává se, že jsou herci jedné role, ale existují i herci jedné hlášky. A nemusí to být jen výrok, který sami pronesli, ale klidně i něco, co zaznělo na adresu jejich postavy. A ne že by se ve světě filmu a televize nezmohli na víc než jen na jedinou větu, naopak! Pro diváky se ovšem jedná o tak zásadní slova, že bez nich by to snad ani nebyli oni.

Jan Antonín Duchoslav

Objevil se v mnoha filmech a seriálech (Rafťáci, Czech Made Man, Líbáš jako bůh, Slunečná či Případ Roubal), ale stejně – když se řekne Jan Antonín Duchoslav, všichni si vzpomenou na legendární komedii Sněženky a machři a slavnou hlášku: Teda ty máš péro, Viki! A tu mu už nikdy nikdo neodpáře.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí fanoušci si ihned nevybaví skutečné hercovo jméno… Pro hodně z nich to bude navždy Viki CabadajFoto: Profimedia.cz

Josef Carda

V seriálu Policajti z předměstí byl poručíkem Robertem Sluníčkem, v Rebelech si zahrál manžela Soni Norisové a věnuje se i dabingu – hlas propůjčil například Ricku Sanchezovi ze seriálu Rick a Morty. Jenže pro hodně lidí je stejně ze všeho nejvíc Carda Retarda z pořadu Tele Tele, kde si ho Richard GenzerMichal Suchánek pořád dokola dobírali jednou jedinou hláškou: Tak co, sporťáku, už máš chlapa?!

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv je Josef Carda oblíbený dabér a diváci ho mohou často vídat na divadelních prknech, pro některé je to stále především „ten sporťák“Foto: Profimedia.cz

Patrick Swayze

Když v roce 2009 prohrál boj s rakovinou slinivky, svět oplakával skvělého herce a talentovaného tanečníka. Objevil se v mnoha úspěšných filmech (Duch, Ztracenci, Smrt v horách, Město radosti…), ale tím nej je samozřejmě Hříšný tanec. I v něm je mnoho nezapomenutelných scén a hlášek, ale jen jedna vás napadne jako první. Ano, je to slavná věta Baby nebude sedět v koutě!, po níž Patrick Swayze vyzve svou lásku k tanci.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Swayze má na kontě několik úžasných rolí, ale ta v Hříšném tanci je opravdu nezapomenutelnáFoto: Profimedia.cz

Michael Douglas

Za drama Wall Street získal Oscara, za seriál Kominského metoda dostal Zlatý glóbus, dechberoucí výkony podal také v psychothrillerech Osudová přitažlivost nebo Hra a jeho možná nejslavnější rolí je detektiv Nick Curran v Základním instinktu. Jenže stejně se při pohledu na něj asi jen málokomu nevybaví černá komedie Válka Roseových a oblíbená hláška Je čas poch.at rybu.

Foto: Profimedia.cz

Michael Douglas je filmový matador a hvězda první třídy, ale jedna hláška ho stejně doprovází nejčastějiFoto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger

Není pochyb, že Arnold Schwarzenegger patří mezi nejslavnější představitele neohrožených hrdinů. Jeho svalstvo se stalo hlavní hvězdou mnoha akčních filmů, ale stejně je to pro většinu lidí v prvé řadě robot Terminátor! A k němu neodmyslitelně patří hláška Hasta la vista, baby!, která zazněla ve snímku Terminátor 2: Den zúčtování. Že se zrovna tato věta stane poznávacím znamením filmu i herce, nemohl nikdo tušit. Byl to jen vtipný pozdrav, kterým se v telefonu vždy loučil režisér James Cameron a scenárista William Wisher Jr.

Foto: Profimedia.cz

V roli Terminátora toho herec moc nenamluvil – a možná právě proto hláška vynikla a zapsala se do diváckých srdcíFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Srstka

Zdeněk Srstka patřil k hercům, kteří se prosazovali spíš ve vedlejších a menších rolích. Do paměti lidí se vryl jako parťák Marty Kubišové při uvádění pořadu Chcete mě? Ale ani jeho specifický styl moderování netrumfl roli žáka Mužíka v komedii Marečku, podejte mi pero! A to tam v podstatě říkal jen jednu jedinou větu, která ovšem doslova zlidověla. Ano, je to slavné oznámení: Hliník se odstěhoval do Humpolce.

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Zdeněk Srstka byl herec menších rolí a výrazných vedlejších charakterů – a slavná hláška to jen potvrzuje. Jiný text ve filmu nemělFoto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Když je dílo úspěšné, pozná se to i podle toho, že některé hlášky zlidovějí. Udělejte si kvíz: Ze kterého filmu jsou tyto hlášky?

Reklama

Načítám