Hlavní obsah

Kvíz z historie: Výročí rozhodnutí o rozdělení Československa

Foto: Aritra Deb, Shutterstock.com

Foto: Aritra Deb, Shutterstock.com

Reklama

Se vznikem našeho současného státu se sice nejčastěji zmiňuje jiné významné datum, zlomový den však nastal přesně před třiceti lety. 26. srpna 1992 byla uzavřena dohoda o rozpadu Československa. Osvěžte si v historickém kvízu události, které se s tímto klíčovým rozhodnutím pojí.

Článek

Píše se 26. srpen 1992. Den, kdy se veřejnost dozví, že opravdu dojde k tomu, co už jistou dobu visí ve vzduchu. Tehdejší český a slovenský premiér se definitivně dohodli na rozpadu Československa. O několik měsíců později vzniknou na mapě Evropy dva nové státy: Česká republika a Slovenská republika. Co o zlomových událostech našich dějin víte, si můžete prověřit v testu.

1. Klíčové rozhodnutí o rozdělení Československa padlo po mnoha jednáních 26. srpna 1992. Kdy pak došlo ke vzniku dvou samostatných států?
2. Rozpad společného státu urychlily červnové volby, a to kvůli neslučitelnosti vítězných stran. Tehdy u nás vyhrála Občanská demokratická strana, zatímco na Slovensku...
3. Jednání o rozdělení Československa tehdy vedli český a slovenský premiér. Která dvě jména jsou dodnes symbolem těchto událostí?
4. Kromě osobností se mezi symboly této etapy našich dějin řadí i jedno místo. Kde se politici na rozpadu republiky dohodli?
5. Do dne, kdy opravdu definitivně došlo ke vzniku České a Slovenské republiky, se společný stát jmenoval:
6. Kdo byl posledním prezidentem společného státu?
7. První prezident Slovenské republiky nastoupil do funkce v březnu 1993. Kdo se jím stal?
8. Na začátku procesu, který začal po roce 1989 a nakonec vyústil v rozdělení, stál spor o název společného státu. Jak se této politické diskusi říká?
9. Pro Slovensko je významné ještě jedno datum. Tehdy byla přijatá deklarace o svrchovanosti Slovenské republiky a ve stejný den pronesl svůj abdikační projev do té doby společný prezident. Bylo to...
10. S rozdělením Československa se pojí také spor o jisté vodní dílo, které po rozpadu tehdejšího státu nemohlo být dokončené dle původního plánu. Šlo o přehradu na řece...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Vladimír Mečiar

Načítám