Hlavní obsah

První dámy Československa: co spojovalo Gottwaldovy a která žena nešla bydlet na Pražský hrad?

Foto: ČTK/Želka, ČTK

Foto: ČTK/Želka, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dobách minulých se pozice první dámy řešila o poznání méně než dnes. Přesto manželky někdejších prezidentů měly zajímavé, ale někdy bohužel i tragické osudy. Udělejte si test a zjistěte, co o nich víte.

Článek

Příští prezidentské volby se odehrají za méně než rok a již dnes se rýsují někteří kandidáti. Jestli z nich nakonec vzejde prezident a první dáma, nebo budeme mít konečně prezidentku a prvního pána, to se teprve uvidí. V minulém století, respektive v někdejším Československu, se na Pražském hradě vystřídalo osm prvních dam. Schválně – co o nich víte?

1. Tomáš Masaryk se se svou budoucí ženou seznámil v Lipsku, kde studovali. Jaké národnosti byla Charlotte Garrigue?
2. Která oblíbená první dáma se z Pražského hradu musela odstěhovat hned dvakrát: jednou za nacistické okupace, podruhé po komunistickém převratu?
3. Viera Husáková platila za skromnou, ale šarmantní a intelektuálně založenou dámu a její smrt Gustáva Husáka zdrtila. Znovu už se neoženil. Jak zemřela?
4. K úmrtí první dámy během doby, kdy byl její manžel v prezidentském úřadě, došlo v dějinách Československa nejednou. Která z nich v roce 1923 ve věku 72 let podlehla následkům mozkové mrtvice?
5. Osud zkoušel také Olgu Havlovou. Celý život skrývala handicap, který měla od mládí. Při práci v Baťových závodech se jí stala nehoda, při níž...
6. Zdaleka ne každá první dáma byla veřejně činná nebo se hlouběji zajímala o politický a společenský život. Opak ale platil o skromné a pracovité ženě, která svého muže ještě jako vojáka doprovázela na Podkarpatskou Rus a manžel se s ní radil i v politických záležitostech. Byla to...
7. Klement a Marta Gottwaldovi měli jako manželé samozřejmě mnoho společného. A také je spojovala jedna osudová okolnost:
8. Olga Havlová se po revoluci realizovala v charitativních aktivitách. Jak se jmenoval projekt, který založila s přáteli z Charty 77, a jeho cílem bylo pomáhat lidem se zdravotním postižením nebo společensky vyloučeným?
9. Několik členů rodiny Ireny Svobodové i jejího manžela Ludvíka – včetně jejich jediného syna – bylo vězněno a zavražděno v koncentračních táborech. Proč?
10. Ne všechny první dámy šly bydlet na Pražský hrad. Která i v době, kdy byl její muž prezidentem, žila a pracovala v Bratislavě a nechtěla ani ochranku?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám