Hlavní obsah

Erbenova Kytice. Otestujte své literární znalosti!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Jaromír Erben, to je prostě Kytice. Slavný autor a snad ještě slavnější dílo. Rozhodně ne nudná součást výuky na školách, ale příběhy, které v sobě mají vše – lásku, zradu, krutost, trest i odpuštění. Jsou napínavé, děsivé, poučné. Ale znáte je opravdu dobře?

Článek

Karel Jaromír Erben je jeden z významných českých spisovatelů a básníků, kterého proslavila především sbírka balad Kytice. Není snad Čech, který by nedokázal odrecitovat aspoň kousek Polednice. Doopravdy ale Erbenovu Kytici znáte, nebo jsou vaše znalosti tohoto díla jen okrajové? Zjistíte to v našem kvízu.

1. Když se řekne Karel Jaromír Erben, každý okamžitě dodá Kytice. Jde o autorovo stěžejní dílo, sbírku 13 balad, inspirovaných lidovou slovesností. Víte ale, pod jakým názvem byla sbírka vydána původně?
2. Jednou z nejslavnějších básní z Kytice je bezpochyby Polednice, alespoň úryvek z ní umí odříkat kdekdo. V jedné její části vztekající se dítě zahazuje tři věci. Dáte dohromady, které hračky „bouch, bác, letí do kouta“?
3. U Polednice ještě zůstaneme. Je to příběh o unavené matce, kterou zlobí dítě, ona na něj ve vzteku zavolá Polednici, když ale přijde, samozřejmě se snaží dítko zachránit. Víte, jak to nakonec dopadlo?
4. Jak už jsme říkali, Kytice je souborem 13 balad. Kterou z následujících v ní ale nenajdete?
5. Vodník je další slavná balada z Kytice. Určitě víte, že začíná tím, jak si vodník na topole nad jezerem šije svatební šat. Nejdřív botičky (do sucha i do vodičky), pak i kabátek a šaty. Víte ale, jakou barvu mají vodníkovy botky a jakou šaty?
6. Zlatý kolovrat je vlastně zveršovaný horor. Matka s dcerou krutě zabijí nevlastní dceru (usekají jí ruce a nohy, vydloubají oči), jen aby se jim uvolnila cesta k bohatému ženichovi. Jak se nebohá zavražděná dívka jmenuje?
7. Z které balady z Kytice je tento úryvek: Paní moje, milá paní, jaké je to tvoje spaní? Večer lehneš zdráva, svěží, v noci tělo mrtvo leží. Ani ruchu, ani sluchu, ani zdání o tvém duchu. Studené jest to tvé tělo, jak by zpráchnivěti chtělo.
8. Zemřela matka a do hrobu dána, siroty po ní zůstaly; i přicházely každičkého rána a matičku svou hledaly. Která báseň takhle začíná?
9. Jedna ze třinácti balad v Kytici nese název odkazující na jedny z významných křesťanských svátků. Která?
10. Kvíz zakončíme baladou Dceřina kletba. Co strašného hlavní hrdinka provedla? Vzpomenete si?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Erbena jste zvládli? Tak pojďte zkusit něco dalšího. Co třeba maturitní opáčko z literatury: Poznáte slavnou knihu podle hlavní postavy?

Načítám