Hlavní obsah

Kvíz: Maturitní opáčko z literatury aneb Poznejte slavnou knihu podle hlavní postavy

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Jste zanícený čtenář, milujete knihy a literaturu jako takovou? Tak to pro vás jistě nebude problém poznat slavná literární díla jen podle jejich hlavních hrdinů.

Článek

Jsou to díla, která spadají do povinné literární výuky, ať už jste je četli, nebo ne, učili jste se o nich. A pokud navíc literaturu opravdu milujete a rádi čtete, bude pro vás náš dnešní kvíz určitě hračka. Tak schválně, poznáte slavné knihy podle jejich hlavních hrdinů a hrdinek?

1. Tohle dílo klasické ruské literatury se jmenuje podle své hlavní hrdinky. Jde o vdanou aristokratku, která ale poruší konvence a podlehne osudové lásce. Její nevěru společnost odsoudí, ona se ocitne v bezvýchodné situaci a spáchá sebevraždu. Jak se kniha známého ruského autora jmenuje?
2. Vynechat Shakespeara nelze, takže tahle otázka se bude týkat jednoho z jeho slavných děl. Hlavními postavami jsou dvě sestry – na první pohled poslušná a hodná Bianca a hubatá a divoká Kateřina. A také Petruchio, Kateřinin ženich, a Lucentio, zamilovaný do Biancy. Jak se slavná Shakespearova hra jmenuje?
3. Hlavní postavou tohoto klasického románu americké literatury je Hester Prynne, jež přivede na svět nemanželské dítě, odmítá prozradit, kdo je otcem, a za to je společností zostuzena a zapuzena. Za trest musí na oblečení nosit vyšité písmeno S, které je symbolem viny. Jak Nathaniel Hawthorne své dílo nazval?
4. A teď něco klasického českého. Karel Čapek toho jako významný dramatik a prozaik napsal opravdu hodně. Ale víte, jak se jmenuje dílo, jehož hlavním hrdinou je inženýr Prokop, vynálezce nebývale silné a nebezpečné výbušniny, kterou se mnozí snaží zneužít?
5. Beáta Králová je zhýčkaná dcera milionáře, která se trápí kvůli rozchodu s přítelem. Otec najme spisovatele, aby ji učil tvůrčímu psaní. Nakonec je z toho ale milostná aférka, která na čas Beátu zklidní, její hledání sebe samotné ale končí tragicky. Jak se kniha slavného českého autora Michala Viewegha jmenuje?
6. Tenhle román spadá do klasické francouzské literatury a hlavním hrdinou je Georges Duroy. Přitažlivý, ale společensky nijak extra významný muž, který si ale snadno získává přízeň významných a bohatých dam. Jejich obdivu a zalíbení zcela bez výčitek využívá a stoupá na společenském žebříčku, až je z něj jeden z nejmocnějších a nejbohatších mužů Paříže. Jak se slavná kniha jmenuje?
7. Tohle je slavná dětská kniha, ale milují ji i dospělí. Jmenuje se po hlavní hrdince, dobrotivé ženě, která žije v domku postaveném vzhůru nohama a poradí si se všemi nebezpečnými dětskými nemocemi. Třeba se šuškandou, čurbesajdou, hubatidou či ještěchvilkínou. Jak se humoristická kniha od Betty MacDonaldové jmenuje?
8. Hlavní hrdinka Cesira se snaží během druhé světové války ochránit svou dceru Rosettu před všemi možnými hrůzami, a tak s ní válku prožívá na italském venkově. S koncem války se vydávají zpět do rodného města, ale paradoxně je nejvíce hrůz ještě čeká. Včetně toho, že Rosettu brutálně znásilní maročtí vojáci. Tohle trauma promění dříve citlivou a zbožnou dívku v lhostejnou poběhlici, která svolí k sexu s kýmkoli – třeba jen za nové punčocháče. Jak se román italského spisovatele Alberto Moravii jmenuje?
9. Je to slavné dílo Williama Styrona, které se zabývá osudem ženy a jejím traumatem, kdy se po uvěznění v koncentračním táboře Osvětim musela rozhodnout, které z jejích dvou dětí přežije a které bude posláno do plynové komory. Jaký je jeho název?
10. Haňta je lenoch a poustevník, ale pracuje ve sběrně surovin, kde mimo jiné zachraňuje vzácné knihy. Z nich si osvojil neuvěřitelné až encyklopedické znalosti, vlastně proti své vůli. Když má být přeřazen do moderní sběrny čistého papíru, kde už se starými knihami nebude v kontaktu, je zhroucený. Slavná kniha Bohumila Hrabala v podstatě popisuje Haňtův vnitřní svět, sny, je to jeho jeden velký monolog. Jak se jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Literatura je jedna věc, ale co váš rodný jazyk? Český jazyk levou zadní: otestujte se v našich kvízech

Reklama

Načítám