Hlavní obsah

Švejk slaví 100 let. Povinná literatura rozhodně není nuda

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam povinné či doporučené literatury jste jako studenti odškrtávali s nechutí? Je dost možné, že ve chvíli, kdy klasickou literaturu nebudete vnímat jako nepříjemnou studijní povinnost, najdete si k ní cestu. Podle mnohých děl byly natočeny zajímavé filmy a nejen Švejk má stále co říct.

Článek

O tom, jak důležité je, aby děti četly a aby jim bylo čteno, by se dalo mluvit hodiny a hodiny. Čtení rozvíjí fantazii i slovní zásobu, ale je to i způsob relaxace a rozšiřování vědomostí. Jak se z dítěte stává čtenář, mění se mu i vkus na knihy. V ideálním případě si nakonec najde to svoje a začne hltat knížky ve velkém.

Jenže ouha, škola chce dočista jinou literaturu. Maturitní komisi sice potěší komplet přečtený Harry Potter, ale vyžaduje i literární návrat do minulosti a znalost klasických děl. Ale i mezi nimi lze najít knihy, které mají co říct i v 21. století.

Haškův Švejk slaví v těchto dnech 100 let od svého prvního vydání a je docela dobře možné, že z něj používáte nějaké hlášky, i když jste ho nikdy nečetli. Co to dohnat? A na kterou dnes již klasiku nedáte dopustit vy?

1. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921)

Autor: Jaroslav Hašek (1883–1923)

Dobrý voják Švejk je jednou z nejznámějších literárních postav a to nejen u nás, ale i ve světě. Jedná se o nejpřekládanější český román (do 58 jazyků). Nemá sloužit jen k pobavení, ale i k zamyšlení nad nesmyslným a krutým válčením a nefunkční byrokracií starého Rakouska–Uherska.

Josef Švejk vás i po 100 letech rozesměje, protože válce vzdoruje osobitě, s humorem a nadhledem a s těžkými situacemi se vyrovnává tím, že je vtipně glosuje. Jaroslav Hašek měl zkrátka smysl pro srandu. Tyhle hlášky si vybavíte? Já jsem ouřední blb. Sedm kulí jako v Sarajevu. Čésky fojak, tóbra fojak. Voják, kerej nemá sirky, je co? Je bez sirek!

Foto: Nakladatelství Kalibr

Osudy dobrého vojáka Švejka, Jaroslav Hašek, nakladatelství Kalibr, vydání z roku 2010Foto: Nakladatelství Kalibr

2. Velký Gatsby (1925)

Autor: Francis Scott Fitzgerald (1896–1940)

V době, kdy kniha vyšla, se jí velkého ocenění nedostalo, dnes patří mezi nejlepší světové romány. Na první pohled je Velký Gatsby milostný příběh, ale román představí i celou tzv. ztracenou generaci, která měla ideály a toužila po lásce, ale ze zákopů první světové války se vrátila změněná, bezstarostnost byla pryč. Takový je i legendární Gatsby, který pořádá vyhlášené večírky a doufá, že se jednou mezi hosty objeví jeho dávná láska Daisy a vše bude jako dřív.

Foto: Nakladatelství LUNARION

Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald, nakladatelství Lunarion, vydání z roku 1991Foto: Nakladatelství LUNARION

3. Vyhoďme ho z kola ven (1962)

Autor: Ken Kesey (1935–2001)

Jde o jedno z nejpozoruhodnějších děl americké poválečné literatury, které spojuje komediální prvky s tragickými a je na něm znát vliv beatnické generace, která žila nespoutaně a bouřila se proti všemu a všem. Chovanci psychiatrické léčebny jsou zcela pod vlivem autoritářské slečny Ratched a nic na tom nezmění ani život milující McMurphy, který se sem nechá zavřít a rozvíří stojaté vody a neměnný přísný řád. To víte, autority nemají rády, když někdo odmítá poslušnost.

Jestliže jste viděli film Přelet nad kukaččím hnízdem, pro který byla kniha předlohou, pak si přečtěte i ji. Je totiž vyprávěna z pohledu onoho indiána. Ten se ve vzpomínkách vrací do doby, kdy byl mladý a žil v rezervaci, odkud byl násilím vyhnán. Celá kniha je tak vlastně i spílání modernímu světu, který nepočítá s individualitou, což se odráží i na ostatních postavách. 

Foto: Nakladatelství Argo

Vyhoďme ho z kola ven, Ken Kesey, nakladatelství Argo, vydání z roku 2018Foto: Nakladatelství Argo

4. 1984 (1949)

Autor: George Orwell (1903–1950)

Vtípky na téma Velký bratr tě vidí by hrdinům této antiutopie legrační nepřišly. Žili totiž ve společnosti, která nonstop dohlížela na jejich život. Kniha je o tom, že nastolit totalitní moc není až tak těžké, stejně jako zničit vyspělou civilizaci. Strach v lidech je vyvoláván představou nepřítele, se kterým se od nepaměti vede válka (což ani nemusí být pravda). Je zcela potlačen individualismus a lidé zapomínají, že se kdysi žilo svobodně.

Foto: Nakladatelství ProART

1984, George Orwell, nakladatelství ProART, vydání z roku 2009Foto: Nakladatelství ProART

5. Hlava XXII (1961)

Autor: Joseph Heller (1923–1999)

Román bývá přirovnáván k Haškovu Švejkovi, protože si dělá legraci z války a vojáků. Kapitán Yossarian se snaží vyvléct z letecké povinnosti, protože se bojí o život a netouží sloužit vlasti. Hlava XXII vojenského řádu říká, že zbaven vojenské povinnosti můžete být, když budete uznáni jako psychicky nemocní. Ale když tento požadavek vznesete, je to důkaz, že jste zdravý a příčetný. A takových absurdit je ve válce víc, vedle nesmyslných rozkazů jsou to i hlupáci mezi vyššími důstojníky a podobně.

Foto: Nakladatelství Plus

Hlava XXII, Joseph Heller, nakladatelství Plus, vydání z roku 2016Foto: Nakladatelství Plus

6. Kladivo na čarodějnice (1963)

Autor: Václav Kaplický (1895–1982)

Kniha vás vezme do temné minulosti, do 17. století, kdy se odehrávaly čarodějnické procesy. Děsivé je nejen samotné vyprávění, ale také zcela zřejmá paralela s vykonstruovanými politickými procesy v 50. letech minulého století. Strach a nejistota, kdy se doma třesete, že vašeho souseda zlomí a on řekne vaše jméno. Ve Velkých Losinách a v Šumperku řádil šílený inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu se svými spojenci a podařilo se mu vyvolat takovou hrůzu, že se dlouhou dobu nikdo nikoho nezastal.

Foto: Nakladatelství Erika

Kladivo na čarodějnice, Václav Kaplický, nakladatelství Erika, vydání z roku 1995Foto: Nakladatelství Erika

7. Saturnin (1942)

Autor: Zdeněk Jirotka (1911–2003)

Jestli funguje nějaký humoristický román bez ohledu na dobu, je to Saturnin. Humorná a malebná kniha, u které se pobavíte i mnohokrát zamyslíte. Třeba nad tím, zda byste rozpoutali koblihovou bitvu nebo zda je opravdu vrabec v hrsti k něčemu dobrý. Věrný sluha Saturnin a jeho schopnost dostat svého pána i ostatní do neobvyklých situací vás bude bavit. Stejně jako vám bude protivná teta Kateřina, která na každou situaci dokáže najít přirovnání. Schválně, zda ve svém okolí najdete charakterové rysy podobné postavám v tomto kouzelném románu? Vsadíme se, že ano.

Foto: Nakladatelství Karolinum

Saturnin, Zdeněk Jirotka, nakladatelství Karolinum, vydání z roku 2006Foto: Nakladatelství Karolinum

Chcete čtení, které zabaví na delší dobu? Zkuste nejslavnější knižní ságy!

Reklama

Související témata:

Načítám