Hlavní obsah

Kvíz: Otestujte, jak dobře znáte zlaté a české slavice. Hanička písnička nám stále chybí

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý slavík byl volen od roku 1962, o dvě léta později si posluchači začali vybírat i nejoblíbenější zpěvačku: první zlatou slavicí se stala Eva Pilarová a nejúspěšnější byla Hana Zagorová – získala devět titulů. Od roku 1996 se po krátké pauze začal volit Český slavík. A tam bezkonkurenčně vede Lucie Bílá.

Článek

Jak měřit popularitu hudebního interpreta? Množstvím prodaných desek nebo vstupenek na koncerty anebo třeba počtem hlasů zaslaných do ankety, která hledá nejoblíbenějšího zpěváka či zpěvačku…

Vítězek Zlatého a Českého slavíka je dohromady zatím deset a jedna by dnes slavila 77. narozeniny. Jenže milovaná Hana Zagorová před rokem zemřela a k uctění její památky se chystají vzpomínkové koncerty. V anketě Zlatý slavík zvítězila poprvé v roce 1977 a následně pak ještě osmkrát, v roce 1982 slavila dokonce legendární úspěch, kdy sama získala víc hlasů než všechny ostatní zpěvačky dohromady. Otestujte si, jak dobře znáte zlaté a české slavice.

1. Hana Zagorová nazpívala na tisíc písní, její tvorbu oceňovala i kritika a fanoušci ji dodnes milují. Její životní láskou byl operní pěvec Štefan Margita. Aby se za něj mohla provdat, musela se ovšem nejdřív rozvést. Kdo byl její první manžel?
2. Trojnásobnou zlatou slavicí byla Eva Pilarová. Spisovatel Josef Škvorecký jí přezdíval Fitz-Pilarová podle síly hlasu, který se podobal legendární Elle Fitzgerald. Ač nazpívala řadu písní, nejraději prý měla hit Ach, ta láska nebeská. Kdo byl v tomto duetu jejím partnerem?
3. Neúnavná stálice české hudební scény? Helena Vondráčková! Poprvé v anketě zvítězila již v roce 1965. Následně se umisťovala opakovaně druhá a třetí. Ve kterém divadle začínala a poznala zde i své budoucí kolegy ze slavného tria Golden Kids?
4. Životní příběh Marty Kubišové je fascinující. Zlatého slavíka získala poprvé v roce 1966, poté ještě dvakrát. Svou písní Modlitba pro Martu se stala režimu nepohodlnou, v roce 1989 se tento song stal hymnou sametové revoluce. Ačkoliv nemohla roky vystupovat, nezahořkla a jejím životním štěstím je dcera Kateřina. Víte, který slavný a Martě Kubišové blízký člověk šel její dceři za kmotra?
5. Krásné nohy v minisukni, obrovské brýle, hlas jak zvon, to byla pětinásobná zlatá slavice Naďa Urbánková, která se proslavila písněmi jako Vilém peče housky nebo Závidím a v divadle Semafor tvořila světlovlasý protipól Milušce Voborníkové. Velkou lásku prožila s Josefem Abrhámem, vdaná byla celkem třikrát a za posledním manželem se odstěhovala do zahraničí. Která země se stala na čas jejím domovem?
6. Princezna české popmusic sesadila v roce 1986 po devítiletém kralování z trůnu Hanu Zagorovou. A nakonec byla trojnásobnou zlatou slavicí. Iveta Bartošová měla svá trápení, ale její hudba dělala šťastné miliony fanoušků. Jak se jmenoval jeden z jejích prvních hitů, který nazpívala s Petrem Sepešim?
7. Petra Janů umí rock (Motorest, To máme mládež) i pop (Moje malá premiéra, Už nejsem volná), jejím dvorním skladatelem byl Ota Petřina. Kolikrát byla na konci 80. let zlatou slavicí?
8. Českým slavíkem byla Lucie Bílá oceněna jako nejoblíbenější zpěvačka již 21krát. Její Láska je láska se nikdy neomrzí, stejně jako muzikálové výkony. Ona říká, že se pro zpívání narodila. Ale jak se původně jmenovala?
9. Dvojnásobná Česká slavice Aneta Langerová v roce 2004 vyhrála první řadu talentové soutěže Česko hledá SuperStar a raketově vystřelila na hudební nebe. Byla také dlouholetou patronkou jednoho charitativního projektu. Jaký nese název?
10. Česko-polská zpěvačka letos oslaví 30. narozeniny a českou slavicí byla (zatím) jednou. Ewa Farna byla objevena v 11 letech a její hvězda září stále jasněji. Jak se jmenuje deska z roku 2021, která v sobě snoubí společenská témata a moderní zvuk?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám