Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v českých řekách? Určitě víte, kam ústí Labe nebo jak dlouhá je Vltava…

Foto: Vladimir Berny, Shutterstock.com

Foto: Vladimir Berny, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku možná nejsou dramatické velehory, ale co se vodstva týká, máme celkem významnou pozici. Je to proto, že naším územím prochází hranice významných povodí. Schválně zkuste, co o našich řekách víte.

Článek

Vodáci, aktivní výletníci nebo třeba nadšenci do vlastivědy. Nejen pro vás máme kvíz, který proklepne vaše znalosti řek na území Česka. Dáte správně všech deset otázek, nebo si necháte dobrý výsledek proplout mezi prsty? Jdeme na to.

1. Vltava je nejdelší řekou na našem území. V ČR se vine na celých 430 kilometrech, než se vlije do jedné z největších evropských vodních cest, tedy do Labe. Víte, které město se může pyšnit soutokem Labe a Vltavy?
2. Když už jsme u Labe, víte, jak se jmenuje moře, do kterého tato řeka, pramenící ve Špindlerově Mlýně, ústí?
3. Která z těchto tří významných řek tekoucích na našem území nepramení u nás?
4. Soutok Dyje a Moravy je oblíbeným výletním místem nejen pro svůj půvab. Je to místo hranic se dvěma našimi sousedními státy. Kterými?
5. Která z následujících řek se nevlévá do Vltavy?
6. Naším územím prochází hranice povodí významných evropských řek. Jde o Labe, Odru a Dunaj. Budete vědět, která naše významná řeka se vlévá do Dunaje, a je tak považována za jeden ze tří hlavních vodních toků v ČR?
7. Víte, jak čeští vodáci přezdívají řeku Sázavu? Napovíme, že to souvisí s barvou vody, která je daná jílovitou půdou.
8. Kterým z následujících měst neprotéká naše třetí nejdelší řeka? Řeč je o téměř 270 kilometrů dlouhé Moravě.
9. Která z těchto vodních nádrží nepřehrazuje řeku Vltavu?
10. Už jsme si řekli, že Labe ústí do moře. Krom něj to má stejně i další řeka pramenící na našem území. Jaký je její název?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám