Hlavní obsah

Kvíz z české vlastivědy, který (ne)zvládne každý: Po stopách Přemysla Oráče i Cyrila a Metoděje

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistr Jan Hus nebo Cyril a Metoděj se nezapomenutelně zapsali do naší historie, stejně jako další významné osobnosti. A je jedno, že některé z nich jsou možná jen fiktivními postavami bájí a legend. Víte, kde oral Přemysl Oráč?

Článek

Seznámit se s historií vlastní země a pochopit, na jakých kořenech vyrůstala naše národní identita, nemusíte jen díky tlustým knihám a encyklopediím. Důležité okamžiky dějin naší vlasti se možná odehrávaly jen kousek od vás a výlet do takových míst vám pomůže lépe pochopit události, které formovaly i vás. Víte, kudy kráčely české a moravské dějiny?

1. Mytická kněžna Libuše si musela najít manžela a spoluvládce, aby uklidnila lid nespokojený pod vládou ženy. Podle legendy se jím stal prostý oráč Přemysl. Kde poslové svého budoucího knížete nalezli?
2. Ze školy si možná pamatujete, že k nám slovanští věrozvěstové přišli ze Soluně. Kam ale Cyril s Metodějem doputovali a kde působili?
3. Podle pověsti vystoupal praotec Čech se svou družinou na Říp a krajinu, kterou spatřil, si zvolil za novou domovinu. Víte, odkud přišel? Dnešní prameny uvádějí různé možnosti, ale co se traduje?
4. Mistr Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v Kostnici. Kde je pohřbený?
5. Po smrti kněžny Libuše se ženy vzbouřily proti nadvládě mužů a vedené odvážnou Vlastou si vybudovaly vlastní hradisko a rozpoutaly události známé jako dívčí válka. Kde se podle legend jejich opevnění nacházelo?
6. Na hrad Karlštejn za dob Karla IV. údajně nesměly vkročit ženy. Proto prý císař nechal zbudovat své ženě Alžbětě Pomořanské vlastní sídlo, kde mohla s dámami odpočívat. O jaký hrad mělo jít?
7. Až bude Čechům nejhůř, vyjedou jim podle legend na pomoc vojska z Blaníku. Kde se toto místo naší poslední záchrany nachází?
8. Císař Rudolf II. Habsburský udělal z Prahy své sídelní místo a pomohl jí tak k mezinárodnímu věhlasu. Proč si zvolil právě tuto metropoli?
9. Při pohledu z Karlova mostu na Kampu můžete spatřit sochu rytíře Bruncvíka. Co má být podle legend skryto v mostním pilíři pod jeho nohama?
10. Patronem české země je svatý Václav a jeho svátek si připomínáme 28. září. Co a kde se mu v tento den podle legend stalo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám