Hlavní obsah

Zábavný kvíz pro milovníky českých seriálů: Komické pecky i příběhy podle skutečných událostí

Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia

Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické, napínavé i komediální? Seriály jsou pro televize sázka na jistotu, pokud tedy mají skvělý scénář a výborné obsazení. Pak je úspěch zaručen. Důkazem je deset českých seriálů poslední doby, které mají skvělou sledovanost i kritiky. Jak se v nich vyznáte?

Článek

Seriály se těší popularitě desítky let u nás i ve světě. Dávno neplatí, že herci berou role v televizních projektech na pokračování hlavně kvůli penězům, naopak – mnohdy jde o oceňovaná díla a objevit se v nich je otázka prestiže. Patříte mezi seriálové fanoušky? Otestujte si, jak se vyznáte v sériích, které se nejen těší obrovské divácké přízni, ale navíc dosahují uměleckých kvalit a kritika nešetří chválou.

1. Seriál Případy 1. oddělení se dočkal tří sérií a hlavními hrdiny jsou členové elitního útvaru, který objasní téměř každý případ. Na scénáři pracoval vedle Jana Malindy i Josef Mareš, jenž roky šéfoval pražské mordpartě. Kdo v seriálu hraje majora Tomáše Kozáka, který tomuto oddělení dlouho velí a stejně jako jeho představitel fandí fotbalové Spartě?
2. Pustina, to je mysteriózní drama Alice Nellis a Ivana Zachariáše a dosahuje světových kvalit. Život severočeské komunity narušuje těžební společnost, která chce obyvatele vyhnat z jejich domovů. Starostka (v podání Zuzany Stivínové) a její rodina ale řeší i osobní tragédii. Co se stalo?
3. Režisér Biser Arichtev má na kontě několik seriálových pokladů – a patří k nim i Kukačky. V první sérii zjistí Holcovi a Kadlecovi (Sabina Remundová, David Novotný a Marta Dancingerová, Marek Adamczyk), že jejich nyní šestiletí kluci byli po porodu vyměněni. Kdo to tenkrát udělal?
4. Oceňovaná televizní série Podezření ukazuje, jak snadno veřejnost a média odsoudí člověka jen na základě osobních sympatií. Zdravotní sestra Hana je chladná, odtažitá, nemají ji rádi pacienti ani kolegyně, své povinnosti ale svědomitě plní. Když je obviněna z vraždy pacientky, málokdo je na její straně. Která herečka si zahrála hlavní roli a získala za ni svého pátého Českého lva?
5. Okresní přebor je seriál z prostředí vesnického fotbalu. Hlavním benefitem jsou uvěřitelné postavy a jejich hlášky a také stylizované, a přesto uvěřitelné prostředí české vesnice. Jak se jmenuje tým, v jehož čele stojí Jirka Luňák coby kapitán?
6. Komediální seriál osvědčené dvojice scenáristů Prušinovský–Kolečko Most! se stal fenoménem. Nic mu není svaté a nebojí se vtipkovat ani na kontroverzní témata. Hlavním hrdinou je Luďan v podání Martina Hofmanna. Kdo ho v prvním dílu pomocí Pošty pro tebe vyhledá?
7. Čtvrtá hvězda se odehrává v tříhvězdičkovém hotelu Meteor. A jeho zaměstnanci? To jsou absurdní figurky! Ředitel hotelu se učí čínskou hru mahjong, recepční kšeftuje s podsvětím, prostitutka trénuje lakrosový dorost a hotelová manažerka touží po čtvrté hvězdě a svádí údržbáře. Z jakého pražského divadla jsou herci?
8. Životní příběh princezny české pop-music Ivety Bartošové v podání Anny Fialové mapuje televizní seriál Iveta a ukazuje, jaká je cena splněného snu. V první sérii prožívá Iveta první lásku a stává se slavnou, v druhé je hvězdou a touží po lásce a rodině. Ondřej Gregor Brzobohatý složil k seriálu hudbu a zahrál si jednu z hlavních rolí. Koho?
9. Unikátní televizní sitcom představil Martina Dejdara v netypické roli Ozzáka, metalového fanouška, pivaře a tak trochu budižkničemu. Na každém dílu pracovali vedle scenáristů i blogeři a nadšenci, aby hlášky a fórky opravdu potrápily bránici. Jak se jmenovala hudební prodejna, která patří Tomimu Pacimu a prodavačku tam dělá Marcelka?
10. Božena je televizní série o nejslavnější české spisovatelce s podtitulem „Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století“. Boženu Němcovou si zahrály dvě herečky. Víte které?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám