Hlavní obsah

30 případů majora Zemana jako kultovní propagandistický seriál. Znáte jej dobře? Ukažte se v kvízu

Foto: ČTK / PR / Česká televize

Foto: ČTK / PR / Česká televize

Reklama

Pokřivená historie ve službách totalitního režimu, ale také guilty pleasure několika generací televizních diváků. To je legendární seriál 30 případů majora Zemana. Jste pamětníci, nebo jste se zařadili mezi mladé znalce? Otestujte se!

Článek

„Dejte slovo Zemanovi! Tak řekni, jak to tenkrát bylo. Mluv za nás, Honzo!“ Tenhle citát z dílu Štvanice přesně popisuje ideový záměr tvůrců seriálu 30 případů majora Zemana (1974–79). Chtěli divákům vyložit historii československého státu po druhé světové válce s ohledem na sovětskou okupaci a probíhající normalizaci v 70. letech. Smíchali proto skutečné kriminální případy, politické události i jejich prorežimní výklady, hodně přidali, hodně vynechali a vytvořili tak neobyčejně drzou a neudržitelnou interpretaci toho, co se u nás od roku 1945 do roku 1973 dělo.

Jako propaganda je seriál mimořádně naivní dílo a po filmařské stránce je jeho kvalita značně kolísavá. Přesto má své skalní fanoušky a rozhodně to nejsou žádní milovníci starých pořádků. Češi prostě milují budovatelskou Pyšnou princeznu, rádi se baví u velkolepé agitky o Císařově pekaři a nechtějí se vzdát ani svého esenbáka Honzy Zemana. Tak schválně, jak dobře ho znáte?

1. Sherlock Holmes měl svého profesora Moriartyho a esenbák Honza Zeman zase západního agenta Pavla Bláhu. Hrál ho Radoslav Brzobohatý, a třebaže je vykreslován jako všehoschopný padouch, ve skutečnosti žádnou protistátní činnost nevyvíjel. Buď se skrýval, nebo se někam přesouval a i po náročné plastické operaci (provedené „za plného vědomí pacienta“!) vypadal stále stejně. Přesto fatálně zasáhl do děje. Jak?
2. Bolševickým Jamesem Bondem je jednoznačně major Jiří Hradec (hrál ho Rudolf Jelínek): dobře oblečený fešák s chlapeckým šarmem, který se ve službách kontrarozvědky potýká s nepopsatelně tajnými úkoly kdesi v zahraničí. Než byl jeho špiónský talent objeven, pracoval jako…
3. Správný špionážní příběh se neobejde bez okouzlujících vyzvědaček. Regina Rázlová hrála bezstarostnou manekýnku Hanku Bízovou, z níž se stala schopná tajná agentka operující v zahraničí, která za vlast nakonec položila život v chladných vodách Baltu. Jaké bylo její krycí jméno?
4. Boj dobra a zla potřebuje také jidáše. A kdo je tady největší podrazák? Přece kapitán Mirek Stejskal! Liduška Zemanová mu sice říkala strejdo, ale přesto velké přátelství na pražské kriminálce skončilo smutně: „Zajdi na kádrovku, chtějí s tebou mluvit…“ Kdo nešťastníka hrál?
5. Díl nazvaný Tatranské pastorále připomíná sounáležitost s bratrským slovenským národem. Objeví se tu nejen úžasná píseň „Možno tou dolinou ide ten voz“, ale také podporučík (později poručík) Martin Gajdoš, kterého hraje Emil Horváth mladší. Jaké je jeho zábavné přízvisko?
6. „Otec byl toho večera poněkud neklidný…“ Víte, že tahle nejslavnější hláška ve skutečnosti v seriálu nezazněla? Je výsledkem lidové tvořivosti a stala se jedinečným poznávacím znamením jednoho případu. Honza Zeman je odejit z kriminálky a na obvodě se handrkuje s žižkovskými bábami. Ale jeho čas ještě přijde. Jak se jmenuje díl, ve kterém (ne)byl otec poněkud neklidný?
7. Jeden z nejslavnějších případů má název Mimikry a scenáristé bez příkras ukazují, že od neupravených vlasů vede přímá cesta k divné hudbě, zahálce, drogám, únosům letadel a emigraci… Ústřední píseň Bič Boží se toho nebojí: „Jednostejně v prachu lehnou a červi se rozlezou...“ Odkud tato slova z „biblického songu“ pocházejí?
8. Jednu z malých, zato ale nepřehlédnutelných a nezapomenutelných rolí hrál Ivo Niederle. Jeho postava prochází příběhem a je to...
9. Co je na seriálu nejlepší a zcela se to s ohledem na zbytek díla vymyká kvalitou? Hudba. Například ze znělky se stal legendární kousek. Znáte jméno geniálního skladatele filmové hudby, jehož dílo je předmětem kultu znalců po celém světě?
10. Ovdovělý Honza Zeman se podruhé oženil – vzal si Blanku (vždy krásně oblečená Jaroslava Obermaierová). Při té příležitosti vyřešil v luxusním karlovarském hotelu zapeklitý případ. Co způsobilo mnoho zábavných nedorozumění a komických zmatků po celém lázeňském městě?
11. Seriál nabídl mnoho velikánů a jejich výkony rozhodně nejsou k zahození. Někteří herci byli obsazeni opakovaně v různých rolích: například Josef Bek, František Filipovský, Josef Kemr či Luba Skořepová. Na úvodní fotografii je Vladimír Brabec jako Honza Zeman (ještě jako čekatel SNB) a Luděk Munzar – i toho diváci viděli dvakrát. Jak se jmenují jeho postavy?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Baví vás kvízy? Udělejte si vědomostní, zábavné, historické, vzdělávací či filmové on-line testy. Pobavíte se, odpočinete si, ověříte si své znalosti a třeba se i dozvíte něco nového.

Reklama

Načítám