Hlavní obsah

Kvíz pro skutečné znalce kapely The Beatles. Brouci nejsou jen písně Hey Jude a Let It Be

Foto: Bob Thomas - GettyImages.com

Foto: Bob Thomas - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nenajdete nikoho, kdy by tuhle kapelu neznal. A proto je mezi námi určitě velké množství fanoušků, kteří se v historii The Beatles opravdu vyznají. Ale troufnete si na kvíz pro skutečné znalce?

Článek

Že pocházejí z Liverpoolu, ví každý. Že se jejich poslední koncert uskutečnil na střeše, víme i díky seriálu Simpsonovi. Mimochodem, odhalili jste v epizodě Homerovo pěvecké kvarteto všechna podobenství a narážky na The Beatles? Triviality jako Johnovo prostřední jméno nebo skutečné jméno Ringo Starra dnes probírat nebudeme. V kvízu najdete trochu náročnější otázky, které by mohly potrápit i znalce!

1. Byl to první baskytarista The Beatles. Nástroj si koupil za peníze, které získal za prodej obrazu (byl to také malíř), bohužel zemřel už v jednadvaceti letech. Jak se tento kamarád Johna Lennona, jenž na baskytaru prakticky neuměl, jmenoval?
2. Skupinu objevil Brian Epstein – jejich první a veleúspěšný manažer. Zemřel však už v roce 1967. Co se stalo?
3. Všichni určitě znáte píseň Hey Jude, kterou Paul složil v době, kdy se John Lennon rozváděl se svou první ženou Cynthií. Skladba je o Lennonově synovi, o tom, jak by se měl s rozvodem vyrovnat. Chlapec se ale nejmenoval Jude. Jaké je skutečné jméno Lennonova prvorozeného syna?
4. Na nahrávání úplně posledních skladeb se podílel legendární americký klávesista, který mimo jiné spolupracoval i s Rolling Stones. Zajímá nás jeho jméno.
5. Jak se jmenovala kapela Johna Lennona, která položila základ The Beatles?
6. Johna Lennona nevychovávali rodiče, ač byli oba v jeho dětství ještě naživu (maminka Julia zemřela v roce 1958). Kdo se o malého Johna staral?
7. Asi nejznámější písnička The Beatles, skladba Yesterday, neměla poměrně dlouho text ani jméno. Paula prý legendární melodie probudila, s textem se ale pral. Jak zněl provizorní název tohoto hitu?
8. Písnička Martha My Dear je o Paulově fence. Jaké byla rasy?
9. Na Bílém albu jsou hned dvě písničky s názvem Revolution – odlišují se přidanou číslovkou. Jaké číslo najdete u psychedelické osmiminutové Revolution (v textu se několikrát objevuje), která je pravděpodobně nejzvláštnější skladbou The Beatles?
10. Revolver – přelomové a podle mnohých nejlepší album The Beatles končí experimentální písní Tomorrow Never Knows. Co posloužilo Johnovi jako inspirace?
11. Jednou z beatlesáckých ikon je tzv. houslová baskytara (jmenuje se tak kvůli svému tvaru) Paula McCartneyho. Ten se stal basákem po odchodu Stuarta Sutcliffa. John nechtěl o base ani slyšet a George se vyprofiloval jako hlavní kytarista – Paulovi tak vlastně ani nic jiného nezbývalo. Jaké značky byl nástroj, který Paul proslavil?
12. Z George Harrisona se postupně stal vedle geniálního dua Lennon/McCartney plnohodnotný skladatel. Za jednoznačný přelom v jeho tvorbě lze označit úvodní píseň z již zmíněného alba Revolver. Ta byla podle ostatních členů kapely tak dobrá, že si zasloužila toto výsadní postavení a celou desku otevírala. Její jméno?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Historie hudby

Načítám