Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v kuchyňských bylinkách? Přiřaďte jejich jména k fotkám

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bez bylinek se v kuchyni neobejde žádná hospodyňka. Pokrmům dávají jejich typickou vůni a chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo pomazánek. Podle jména je možná znáte, ale víte, jak vypadají? Udělejte si náš kvíz a zjistěte, jak jste na tom!

Článek

Bazalka, tymián, oregano, máta, meduňka, pažitka, rozmarýn nebo koriandr. To jsou oblíbené byliny, které používáme k dochucení pokrmů. Řada hospodyněk si je pěstuje doma na okenním parapetu a čerstvé je používá do polévek, omáček nebo pomazánek. Ale víte, jak všechny tyto rostlinky vypadají? Vyzkoušejte si v našem kvízu, zda je vůbec podle vzhledu dokážete rozeznat, než se pro ně vydáte do obchodu nebo na trh.

1. Bylina, která je na obrázku, je výrazné chuti i vůně a používá se k přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také do tradičních českých omáček. Výborná je i v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Její název zní:
Foto: New Africa, Shutterstock.com
2. Na obrázku je bylina, která se používá hlavně ve středomořské kuchyni. Poznáte ji?
Foto: PandaStudio, Shutterstock.com
3. Chuť této rostlinky je velmi aromatická s nádechem pryskyřice. Přidává se k telecímu, jehněčímu, skopovému a drůbežímu masu, k pečeným rybám nebo do rajských omáček. Jedná se o:
Foto: New Africa, Shutterstock.com
4. Špetku bylinky na obrázku můžete použít například pod tučná masa. Skvěle ladí také k drůbežímu a hovězímu a rybám. Víte, jak se jmenuje?
Foto: Elusive Edamame, Shutterstock.com
5. Tato aromatická bylina vyniká výraznou charakteristickou vůní a silně kořenitou, nasládlou chutí. Využívá se do omáček, ale i do zeleninových salátů a tvarohových pomazánek. Výborně se hodí také na ryby. Jmenuje se:
Foto: Elena Rastaturina, Shutterstock.com
6. Příjemně voní a pro svěží citronovou vůni s náznakem mentolu je tato bylinka vyhledávaná v kuchyních téměř po celém světě. Její čerstvé a mladé lístky skvěle ochutí zeleninové i ovocné saláty. Na obrázku je:
Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com
7. Výrazná chuť byliny na obrázku vynikne při přípravě masitých pokrmů, zejména z telecího, skopového a jehněčího, ale stejně dobře se hodí i k rybám či vepřovému. Uhodnete její název?
Foto: beats1, Shutterstock.com
8. Už naše babičky tuhle bylinu používaly do pomazánek, polévek i na brambory. Lidově se jí říká šnytlík. Určitě už víte, co je na obrázku za rostlinku.
Foto: New Africa, Shutterstock.com
9. Často se jí zdobí polévky nebo jídla studené kuchyně. Není však jen dekorativní bylinka, je také plná chuti a nabitá vitaminy. Právě se koukáte na:
Foto: ElenaEmiliya, Shutterstock.com
10. Chuť bylinky, která je na obrázku je mírně nahořklá, a používá se hlavně v italské kuchyni. Bylina se jmenuje:
Foto: sanddebeautheil, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám