Hlavní obsah

Kvíz: Othello, Macbeth či Romeo a Julie. Vyznáte se v díle Williama Shakespeara?

Foto: Massimo Todaro, Shutterstock.com

Foto: Massimo Todaro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hodinách literatury se o něm učí studenti po celém světě, jeho divadelní hry jsou stále v repertoáru světových divadel, věhlasné univerzity nabízí dokonce samostatné studijní obory či kurzy věnované jen Williamu Shakespearovi. A to i když od jeho narození uběhlo už 460 let! Jak se v jeho díle vyznáte vy?

Článek

Letos je to 460 let, co se narodil William Shakespeare. Asi nejslavnější dramatik a básník. V jeho rodné Anglii ho nazývají národním básníkem či bardem z Avonu (narodil se ve Stratfordu nad Avonem). Ve škole jste se o něm učili vy, vaše děti a budou se o něm učit i vaše vnoučata. Jeho hry jsou nedílnou součástí repertoárů všech možných divadel. U nás se každý rok konají Letní shakespearovské slavnosti, nejstarší a největší divadelní přehlídka pod širým nebem v Evropě zaměřená na díla Williama Shakespeara. Tak schválně, jak velký znalec Shakespeara a jeho díla jste? Ověřte si to v našem kvízu.

1. Asi nejslavnější příběh lásky a také nejslavnější dílo Williama Shakespeara je hra Romeo a Julie o milencích ze znepřátelených veronských rodin Monteků a Kapuletů, jejichž lásce nebylo přáno a skončila tragicky. Víte, jak se jmenoval Romeův věrný přítel?
2. „Být, či nebýt - to je to, oč tu běží“, případně modernější překlad „být, nebo nebýt – to je otázka“. Takhle začíná slavný monolog z jedné Shakespearovy divadelní hry, v níž se hrdina zabývá tím, co je důstojnější – vzepřít se a snášet rány osudu, nebo volit sebevraždu. Ve které hře tohle zazní?
3. Shakespearovi je připisováno asi 38 dochovaných her, přes 150 sonetů a dvě rozsáhlé epické básně. Které z následujících děl ale z jeho pera nevzešlo?
4. Hru Macbeth také určitě znáte, Shakespeare ji napsal v roce 1606, ale hraje se dodnes. Vypráví příběh skotského šlechtice Macbetha, jeho stoupání po společenském žebříčku až na královský post, ale i příběh zrady, nenávisti a pomsty. Víte, jak se říkalo Macbethově manželce?
5. Něžná a romanticky založená Bianca, její divoká sestra Kateřina a hrubián s dobrým srdcem Petruchio. Víte, ve které Shakespearově hře hrají tyto tři postavy hlavní roli?
6. Othello je další slavná tragédie z pera anglického dramatika. Hlavní hrdina Othello je původem Maur. Ale vzpomenete si, jaké je jeho povolání?
7. Falstaff je prostopášný šlechtic, vyloženě komická postava z historických her o Jindřichu IV. Hraje ale i jednu z hlavních rolí v Shakespearově komedii, která prý vznikla na přání královny Alžběty I. Ta si prý Falstaffa tak oblíbila, že ho chtěla vidět ve hře. V jaké slavné komedii se tedy objevil?
8. Večer tříkrálový je jedna ze slavných komedií Williama Shakespeara plná převleků, zábavných omylů, humorných scének a samozřejmě lásky. Hlavními hrdiny je sourozenecká dvojice. Vyberete tu správnou?
9. Král Lear je další klasická tragédie z pera anglického dramatika. Vzpomenete si, o čem je?
10. Romeem a Julií jsme začínali, tak proč jimi i neskončit. „Ach Romeo, Romeo! Proč jsi Romeo? Své jméno zapři, odřekni se otce, anebo nechceš-li, zasvěť se mně, a přestanu být Kapuletová.“ Jedna z nejslavnějších částí hry, kterou možná znáte. Ale vzpomenete si, kde se odehrává?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Že nejste humanitně zaměřený typ? A co opakování z fyziky? Ukažte, jak si pamatujete převody jednotek

Související témata:
Divadelní hra Hamlet
Divadelní hra Macbeth

Načítám