Hlavní obsah

Kvíz o událostech 17. listopadu: Pamatujete si, kde byl ten den Václav Havel a kdy padla komunistická strana?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listopadové události roku 1989 zcela zásadně změnily podobu naší země. Proto si každoročně připomínáme Den boje za svobodu a demokracii. Udělejte si kvíz a ověřte si znalosti moderních českých dějin. Jak jste na tom?

Článek

Od sametové revoluce je to letos 34 let. Události 17. listopadu 1989, ale i ty, jež předcházely či následovaly, vedly k politickým změnám, které podstatným způsobem přetvořily život v tehdejším Československu. Možná si je pamatujete, anebo je znáte z hodin dějepisu? Co o tomto klíčovém období naší moderní historie víte, si teď můžete ověřit v zábavném vědomostním kvízu.

1. V souvislosti se státním svátkem 17. listopadu se zmiňuje především sametová revoluce. Svátek ale připomíná také den, kdy byly v důsledku studentských nepokojů uzavřeny české vysoké školy. Ve kterém roce se to stalo?
2. Jak se jmenovalo politické hnutí, které vzniklo v Praze dva dny po 17. listopadu 1989 jako reakce na tvrdé zásahy proti studentům na Národní třídě?
3. Víte, kde se 17. listopadu 1989 nacházel Václav Havel?
4. Proč se během demonstrací cinkalo klíči?
5. Tisíce studentů se sešly 17. listopadu 1989, aby si připomněli výročí uzavření vysokých škol. Na kterém místě to bylo? Až později se dav přesunul na Vyšehrad a na Národní třídu, a v zásadě tak začala sametová revoluce.
6. Které z následujících hesel nepatří mezi slogany sametové revoluce?
7. Která známá pražská stavba má na fasádě pamětní desku připomínající události 17. listopadu 1989? Každoročně sem davy lidí přicházejí zapálit svíčku.
8. Po událostech 17. listopadu došlo k odstoupení vedení komunistické strany. Kdy přesně se to stalo?
9. V úterý 21. listopadu se na Václavském náměstí sešlo 200 tisíc lidí. Vzpomenete si, kterou píseň jim z balkonu Melantrichu zazpívala Marta Kubišová?
10. Jak dnes zní celý název státního svátku, který připomíná události 17. listopadu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Nejkrásnější město! Kvíz: Jak dobře znáte Prahu?

Reklama

Načítám