Hlavní obsah

Nejkrásnější město! Jak dobře znáte Prahu?

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Foto: DaLiu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka měst, stověžatá, zlatá Praha. Dokážete se v našem hlavním městě i v jeho historii zorientovat s přehledem, nebo tušíte, že máte mezery? Jak jste na tom, zjistíte po vyplnění našeho kvízu.

Článek

Ani Paříž, ani Řím, ale právě Prahu zvolil časopis TimeOut za nejkrásnější město planety. V anketě, která měla 27 tisíc účastníků z celého světa, triumfovala v kategorii Krása, kde ji na první místo přiřadilo plných 83 % hlasujících! Skvěle si vedla ale i v dalších kategoriích včetně hlavní, kde skončila sedmá.

O tom, že je Praha prostě okouzlující, většina z našinců ví už dávno. A pokud mezi ně patříte i vy, určitě si najdete čas i na test znalostí našeho hlavního města.

1. Hned na začátek jedna perlička: Která z těchto městských částí se neřadí k městskému obvodu Praha 1?
2. Tato budova v anglickém novogotickém stylu na Novém Městě byla dostavěna v roce 1875 a od té doby zde sídlí jistá instituce. Jedná se o:
Foto: Pyty, Shutterstock.com
3. Jak se jmenuje nejdelší ulice v Praze? Snad vám napoví, že protíná pět čtvrtí a vede ze Smíchova přes Zbraslav až na okraj Prahy.
4. Teď něco z lidových názvů. Jak říkají Pražáci Vítěznému náměstí v Dejvicích?
5. To by bylo, abychom se nezeptali ani na jednu věž. Tato bývala speciální, až do šedesátých let sloužila jako vodárna. Ve které městské části ji najdete?
Foto: Inozemtseva_Anna, Shutterstock.com
6. Teď jedna chuťovka z historie. Pražské metro bylo otevřeno v květnu 1974. Víte, která linka je nejstarší?
7. Ikonický pohled na Prahu. Víte, z jakého parku budete mít tento výhled?
Foto: DaLiu, Shutterstock.com
8. Kolik má Praha přibližně obyvatel?
9. Plzeňské pivo se v Praze poprvé začalo čepovat v roce 1843, a to v dnes již legendární restauraci, která stále sídlí na Jungmannově náměstí. Jak se jmenuje?
10. Kde se v Praze nachází bronzová socha Jana Žižky?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám