Hlavní obsah

Znáte je všechny, víte ale, kdo je řekl? Otestujte se na slavné výroky a citáty

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vtipný, chytrý, trefný a úderný. To jsou základní vlastnosti citátů. Prostě pár slov, maximálně vět, které takzvaně trefí hřebík na hlavičku. Jak dobře znáte slavné citáty významných osobností?

Článek

Některé se datují ještě do doby před Kristem, jiné jsou již z doby moderní. O některých se dokonce učí ve školách, jiné zlidověly tak nějak přirozeně a samovolně. Ověřte si své znalosti známých citátů a slavných výroků.

1. Začneme hlubokou historií. „Vím, že nic nevím“ je citát, který je připisován jednomu významnému filozofovi, i když jsou samozřejmě teorie, že to nikdy neřekl. Ale přesto, víte, o jakém slavném muži mluvíme?
2. Jsme v Římě, přibližně 100 let př. n. l., kde vládne slavný Gaius Julius Caesar. Má na kontě mnoho citátů, který z následujících ale nikdy neřekl?
3. Co by to bylo za génia, kdyby z jeho úst nevzešel nějaký slavný výrok. Albert Einstein nebyl typ geniálního fyzika a vědce, jemuž je život obyčejných lidí na hony vzdálen. Naopak byl velmi lidský a tomu odpovídá i jeho výrok o tom, že pouze dvě věci na světě jsou nekonečné. První je vesmír. Víte, která je ta druhá?
4. „Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Tohle pronesl Jan Werich a vy to určitě víte. Ale co jeho parťák Jiří Voskovec? Který z následujících citátů je jeho?
5. „Buďte laskaví vždy, když je to možné. A možné je to vždycky.“ Víte, který známý duchovní tohle pronesl?
6. „Miluji život, protože mi dal tebe. Miluji tebe, protože ty jsi můj život.“ Tenhle výrok bývá často v nabídce svatebních agentur, protože se skvěle hodí na svatební oznámení. Víte, který slavný muzikant ho řekl?
7. Je jasné, že právě filozofové jsou často autory moudrých výroků, které se zabývají smyslem života, bytím jako takovým, lidskou myslí a podobně. A výjimkou není ani francouzský filozof ze 17. století René Descartes. Který z následujících výroků je opravdu jeho?
8. Tvrdila, že na spaní si obléká parfém Chanel 5, že vynálezci podpatků všechny ženy hodně dluží, a že na všechno, co stojí za to mít, se vyplatí počkat. Co ale řekla ikonická kráska Marilyn Monroe o slávě?
9. Významná americká politička a diplomatka s českými kořeny Madeleine Albright řekla za svůj život nespočet chytrých vět. Ale jednu z nich by si měla dát na nástěnku každá žena. Jak přesně zní její citát o ženách, které škodí jiným ženám?
10. „Žena, která si ostříhá vlasy, je připravená změnit celý svět.“ Víte, kdo tohle řekl?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Tohle byly chytré osobnosti. Ale co když je to opačně? Tohle jsou nejhloupější celebrity v showbyznysu

Reklama

Načítám