Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chcete svým domácím ovocným knedlíkům přidat přídomek exkluzivní? Žádný problém! Připravili jsme pro vás kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou. V čem jsou jiné: Snadná vanilková omáčka šťavnaté švestky skvěle doplní.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g droždí
  • 1 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky cukru
  • 12 ks švestek
  • 1 hrst hladké mouky
  • 2 lžíce másla
Omáčka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 600 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 20 g másla
Článek

Postup

01.

V části vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobte do něj kvasnice. Do mísy mezitím odměřte mouku, vejce, zbytek mléka a špetku soli. Po chvíli doplňte vyběhlý kvásek a rukama vypracujte pevné těsto. Zasypte ho hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.

02.

Poté těsto na pomoučněném vále rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Rádýlkem ho rozdělte na čtverce o straně asi 6 cm a do středu každého položte vypeckovanou švestku. Knedlíky zabalte, zahlaďte a nechte ještě asi 10 minut kynout.

03.

Poté je vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je 8–10 minut. Když je hotovo, přendejte je do mísy, propíchejte vidličkou a zalejte máslem.

04.

Pak už stačí jen připravit omáčku: Do kastrůlku nalijte mléko, rozmíchejte v něm pudink i veškerý cukr a směs přiveďte k varu. Když ji stáhnete z plotny, rozpusťte v ní máslo a je to. Knedlíky podávejte přelité vanilkovou omáčkou.

Reklama

Související témata:

Načítám