Hlavní obsah

Lahodné orzotto s kuřecím masem

Hodnocení:
(13)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Orzotto, nebo chcete-li krupoto, je přípravou podobné italskému rizotu, avšak hlavní ingrediencí jsou kroupy. Tento název asi neslyšíte poprvé, už jste ale orzotto ochutnali? Pokud ne, měli byste to napravit. S poctivými surovinami dosáhnete opravdu famózního výsledku.

Ingredience pro:
4 porce
Na krupoto
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 320 g ječných krup
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1.5 l zeleninového vývaru
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Na maso
  • 400 g kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sušených bylinek
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
Na dokončení
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • parmazán
Článek

Postup

Krok 1: V hluboké pánvi rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou šalotku, jarní cibulku a nakonec česnek. K osmahnuté zelenině přidejte kroupy a v pánvi je chvilku míchejte. Pak přilijte kvalitní bílé víno a nechte odpařit alkohol.

Krok 2: Kroupy podlijte částí ohřátého poctivého domácího vývaru. Vývar přilévejte postupně po trochách – jakmile se tekutina vsákne, přilijte další. Takto pokračujte, až kroupy změknou a směs zhoustne. Trvá to přibližně 30 minut, podle velikosti krup.

Krok 3: Zatímco se dělají kroupy, připravte si kuřecí maso. Opláchněte ho, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete, posypte bylinkami, lístky tymiánu a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte.

Krok 4: Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a maso na ní zprudka ze všech stran osmahněte dozlatova. Nakonec vložte plátek másla, přikryjte pokličkou a odložte stranou.

Krok 5: Ke kroupám vmíchejte zbytek másla, strouhaný parmazán a otrhané lístky tymiánu. Nakonec přidejte i kuřecí maso včetně šťávy, kterou pustilo. Rozdělte na jednotlivé porce, opepřete čerstvě mletým pepřem, ozdobte opláchnutou rukolou a hoblinkami parmazánu.

Kroupy vám nic neříkají? Udělejte si třeba rizoto s restovaným kuřetem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama