Hlavní obsah

Lamino, dřevo či vinyl: Víte, jak se starat o svou podlahu?

Foto: VGstockstudio, shutterstock.com

Víte, jak se liší péče o různé druhy podlah? Čtěte!Foto: VGstockstudio, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo, vinyl, korek či laminát… Na trhu je opravdu velký výběr podlahových krytin. Každá má svá specifika, s nimiž samozřejmě souvisí i adekvátní péče. Jen tak bude dlouho dobře sloužit a dělat parádu.

Článek

Kromě vzhledu, ceny a užitných vlastností byste při výběru podlahy měli zohlednit, jakou následnou péči daná krytina vyžaduje. Nesprávným ošetřením můžete podlahu znehodnotit a také přijít o záruku výrobce před uplynutím zákonné lhůty.

„Výrobce sám vždy doporučuje, jaké prostředky na údržbu jsou vhodné, aby byl zachován vzhled a všechny užitné vlastnosti dané podlahy. Tyto prostředky si výrobce testuje a ručí za ně. Pokud je spotřebitel nepoužívá, může dojít ke znehodnocení vzhledu podlahy i k poničení vrchních ochranných vrstev,“ upozorňuje Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl Parket Profi.

Péče o většinu materiálů však není nijak složitá, například dlažbám a jejich údržbě jsme se už podrobně věnovali. Jen to prostě chce vědět, jak na to a čeho se vyvarovat.

Dřevěná klasika

Z dřevěných podlahsi můžete vybrat klasické parkety, masivní prkna či dřevěnou plovoucí podlahu. Záleží také, jestli je konečná úprava provedena olejem, či lakováním.

Každopádně by vám ale k běžné očistě měl postačit suchý hadr a vysavač. Ovšem vytřít „namokro“ se prostě občas musí. V tom případě vám poslouží navlhčený, avšak téměř dosucha vyždímaný hadr či mop – jakmile se jím podlaha setře, měla by být do minuty suchá.

Foto: Syda Productions, shutterstock.com

Na dřevěnou podlahu používejte maximálně mýdlovou voduFoto: Syda Productions, shutterstock.com

Voda, v které jej máčíte, by měla být čistá, tedy bez nejrůznějších saponátů a čisticích prostředků. K odstranění odolnějších skvrn můžete použít slabou mýdlovou vodu nebo roztok vody a octa. Po vyčištění skvrn podlahu důkladně vysušte.

„Jestli jste přesně srozuměni s typem podlahy a s její povrchovou úpravou, můžete při stírání do vody přidat speciální přípravky na údržbu dřevěné podlahy. Opět však musíte dát pozor, aby byl mop dobře vyždímán. Pokud podlahu promočíte a voda zateče do spár, může dojít k nenávratnému poškození podlahy a zčernání spár,“ varuje Filip Horal ze společnosti Empiri, která se specializuje na dřevěné podlahy.

Přírodní je i korek

Mezi podlahy z přírodních materiálů patří kromě dřeva i hřejivý korek, který bývá také buď lakován, případně olejován. Proto postupujte obdobně jako u dřeva.

Pamatujte, že většina přírodních podlah nemá schopnost tvarové paměti, takže jakmile se jednou třeba kvůli přemíře vlhkosti zdeformuje či nějak vyboulí, už se do původní podoby nevrátí. V místnostech, kde udržujete záměrně nižší teplotu a vzduch není vysoušen topením, více větrejte. Přebytečná vlhkost musí někam odejít.

Oblíbené lamino

I zde platí několik zásad. Pokud často vysáváte, dejte pozor, abyste vždy použili nástavec na hladké povrchy. Byla by věčná škoda podlahu si poškrábat.

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Plovoucí díly lamina stírejte vždy po délce lamelFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Pro mokré mytí je vhodné použít dokonale vyždímaný mop – používejte čistou vodu nebo přípravky určené na lamino. Stírejte vždy v podélném směru lamel. Zamezíte tak přílišnému ulpívání vlhkosti ve spárách. Pokud chcete lamino i do kuchyně či jiných prostor, kde hrozí kontakt s vodou, ošetřete ji speciálním přípravek na impregnaci spár.

Lino a „příbuzný“ vinyl

Nejméně náročné je klasické lino, které je položeno jako jeden kus. V případě moderních vinylových podlah, kdy se jedná také o PVC, jen v kusových dílech, dejte opět pozor na vniknutí vlhkosti mezi spáry. Pokud potřebujete odstranit odolnější skvrny, účinnější bude teplá voda v kombinaci s vhodným prostředkem – nepoužívejte žádné agresivní čističe.

Marmoleum

Marmoleum je další obdobou klasického lina, avšak vyrobeno čistě z přírodních materiálů. Na běžný úklid postačí opět dobře vyždímaný mop. V případě skvrn postupujte opatrně s pomocí jemného hadříku – na drsné kartáče zapomeňte. Přibližně jednou ročně můžete marmeloeum naimpregnovat speciálním přípravkem, prodloužíte tak jeho životnost.

Jakou podlahu máte doma vy? Z hlediska údržby jste spokojeni?

Načítám