Hlavní obsah

Lámou se vám nehty? Moc uklízíte, nebo málo jíte. Vyberte si!

Foto: Profimedia

Za tím, že se vám najednou lámou a třepí nehty, může být zdravotní důvod, ale třeba i jen to, že to přeháníte s uklízenímFoto: Profimedia

Reklama

Začaly se vám lámat nehty? Možná za to může mytí oken a jarní úklid, ale třeba i problémy se štítnou žlázou nebo nedostatek minerálů. Zjistěte pravý důvod a zakročte!

Článek

I zdravý a pevný nehet se může ulomit nebo zatrhnout, většinou tlakem nebo nárazem. Pokud se vám nehty lámou bez zjevné příčiny, je to problém. Pak je prohlédněte a hledejte, zda na nich nejsou nějaké barevné skvrny nebo rýhy.

I podle toho lze usuzovat, co jim chybí. Nejčastěji to jsou vitaminy, zvláště ze skupiny B, ale i vápník, hořčík, zinek a železo. Jestliže si jste jisti, že všechny tyto látky tělu dodáváte v dostatečném množství, a stejně vaše nehty nestojí za nic, pak hledejte příčinu ve stresu, problémech se štítnou žlázou nebo hormonálních změnách souvisejících například s přechodem.

V posledně jmenovaných případech už je dobré se obrátit na lékaře a stav s ním konzultovat. K lékaři byste měli vyrazit i v případě, že jídelníček upravíte, ale ani po měsíci se to na nehtech neprojeví.

Foto: Profimedia

Nehty nestříhejte, ale jen je opilujte jedním směremFoto: Profimedia

Za nevalnou kvalitou nehtů ale může klidně být i víkendový maraton, při kterém zvládnete vše od oken přes vyčištění koberců až po vycídění celé kuchyně. Hospodyňka ve vás jistě plesá, ale ruce a nehty mohou být přesušené a dát je dohromady může trvat i pár týdnů.

„Nehtům můžete nevědomky ubližovat i přesušováním při odlakovávání. Třeba i proto, že odlakovač důkladně nesmyjete vodou, ale necháte ho na ně dlouhodobě působit,“ varuje Jana Moravcová, manikérka a nehtová designérka Fitness centra & Body care studia ze Lhoty pod Libčany.

Jak vylepšit stav nehtů?

Pokud nejste s kvalitou a vzhledem nehtů spokojené, začněte změnou jídelníčku a s pravidelným promazáváním mastnějšími krémy, používáním vyživujících a zpevňujících laků a správnou manikúrou. „Nehty nikdy nestříhejte, ale jen zapilujte jedním směrem, aby se netřepily. Pokud trpíte na záděry a tvrdnutí kůže v okolí nehtů, vmasírujte několikrát denně na tato místa olej,“ radí Jana Moravcová.

Foto: Profimedia

Nehtům svědčí i promazání a promasírováníFoto: Profimedia

Dejte jim najíst

Základem úspěchu je ale jídelníček, ve kterém bude dost látek, které zdravé nehty potřebují. „Zařaďte do něj mléko, sójové výrobky a rýži natural – je v nich posilující biotin. Vitamin C se zas postará o prevenci vzniku záděr. Pravidelně si dopřejte čerstvou zeleninu – ideálně zelenou, žlutou nebo oranžovou, ve které je provitamin A a hořčík, celozrnné potraviny zas dodají zinek,“ radí Jana Moravcová.

Pokud nehty rostou pomalu, jsou křehké a třepí se, pak si přidejte ještě semínka, ořechy, ryby a kvalitní, za studena lisovaný olej – dodají nenasycené mastné kyseliny a kolagen.

Nehtům ale můžete prospět i vyživujícím zábalem. Nemusíte utrácet za ty z drogerie, protože stejně účinné zvládnete vyrobit i doma. Stačí kombinace kvalitního oleje a medu (v poměru dva ku jedné). Můžete je máčet i do olivového nebo ricinového oleje nebo vlažného odvaru z kopřiv. „Lze doporučit i klasickou japonskou manikúru, která pracuje se včelím voskem nanášeným na nehty,“ říká Jana Svobodová.

Trpíte na lámavé nehty? Prozraďte nám osvědčené metody, jak je dát do pořádku!

Reklama

Načítám