Hlavní obsah

Lampa na vyhození? Kdepak! Nový potah dokáže divy!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starou lampu nevyhazujte, dejte jí nový kabát! Podle našeho návodu to zvládne skutečně každý. Stačí vybrat látku, připravit tavnou pistoli a za půl hodiny se můžete těšit z nového kusu nábytku.

Článek

Pusťte se do toho! Nejprve si promyslete, jaká látka bude nejlépe ladit s okolím. Mějte na paměti, že pokud je konstrukce stínidla kónického tvaru, tedy zužující se (ať už jehlan nebo kužel), nelze použít pruhy ani kostku nebo káro. Vzor by na sebe nenavazoval, což by zásadně zhatilo vaši snahu. Ideálně se pracuje s jednobarevným podkladem či drobným vzorkem.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na typu látky nezáleží, jen dejte pozor na hodně průhledný materiál. Prosvítal by přes něj původní vzor. Obvykle se látky prodávají v šíři 140 centimetrů. Předem si přeměřte obvod stínidla, jestli se do tohoto rozměru vejdete, a pak už jen kupte dvojnásobné množství, než je výška stínidla (i s rezervou).

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na stávajícím stínidle si označte výchozí bod a položte ho na kraj látky (s dvoucentimetrovou rezervou). V případě, že jde o kruhovou základnu, rolujte opatrně konstrukcí po látce a zároveň si obkreslujte celou dráhu, kterou za sebou nechá, než dojedete k výchozímu bodu. U hranaté základny to bude o maličko jednodušší, stačí počítat čtyři stěny a jste na konci.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Před sebou pak budete mít namalovaný mírně zaoblený pruh. Vystřihněte ho s dvoucentimetrovou rezervou po celém obvodu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Aby stínidlo vypadalo pěkně i zevnitř (v případě lustrového typu je to přímo nezbytné), je dobré začistit všechny hrany. To uděláte pomocí tavné pistole. Okraje zahněte přesně na polovinu, tedy o jeden centimetr. Výsledkem tak bude zaoblený pruh látky s centimetrovým okrajem navíc.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Látku si přiložte na konstrukci stínidla a pomocí kolíčků na prádlo přichyťte. Nejprve přilepte první vertikální hranu, dobře látku napněte, aby se nikde nevlnila. Na ni pak nalepte zahnutý druhý konec.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Už by se vám měl nový kabát lampy rýsovat. Teď ještě zahněte vrchní okraje dovnitř a přilepte po celém obvodu. Stejně postupujte i u spodního okraje. Vždy si pomáhejte prádelními kolíčky.

Roztavené lepidlo schne rychle, takže během chvilky máte hotové stínidlo, které může hned putovat na podstavec nebo stropní úchyt.

Když už budete mít zahřátou tavnou pistoli, podívejte se na tipy, jak se s ní dá kouzlit. Nebo se raději pustíte do něčeho delikátnějšího a vyrobíte si roztomilé záložky do knih?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Načítám