Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Lasagne jsou velmi chutné a poměrně jednoduché na přípravu. Jejich výhodou je, že boloňská omáčka, která k nim patří, chutná všem! Můžete jí připravit větší množství do zásoby, protože se v kuchyni nikdy neztratí.

10 min.
Příprava
2 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g mletého masa
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrst sušených rajčat
  • 1 snítka čerstvé bazalky
  • 250 ml červeného vína
    12
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Lasagne
  • 250 g lasagní
    1
    3
  • 1 lžíce oleje
Bešamel
  • 100 g másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 4 dl mléka
    7
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 100 g výraznějšího sýru (čedar, niva, gouda)
    7
  • 100 g sýru na posypání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete je předvařit ve vodě, ale rády se k sobě lepí, takže přidejte do vody lžíci oleje a vařte je jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené, nasají tak tekutinu z omáčky a je s nimi méně práce.

Postup

01.

Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte na kostičky nakrájenou cibuli a tenoučké plátky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit.

02.

V jiném hrnci nebo pánvičce udělejte jíšku z másla a hladké mouky a pomalu ji zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem.

03.

Do pekáčku nebo zapékací misky dejte trochu sýrového bešamelu, poklaďte ho vrstvou lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypejte strouhaný sýr a poklaďte ji kousky másla a dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato).

Načítám