Hlavní obsah

Lasagne

Hodnocení:
(12)
Foto: Thinkstock
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny 20 minut
Náročnost
střední

Lasagne jsou velmi chutné a poměrně jednoduché na přípravu. Jejich výhodou je, že boloňská omáčka, která k nim patří, chutná všem!

  • těstovin na lasagne
  •  lžíce oleje
  • cibule
  • česneku
  • mletého masa
  • rajčatového protlaku
  • sušeného rajčete
  • bazalky
  • červeného vína
  • soli
  • pepře
  • jíšky
  • muškátového oříšku
Článek

Postup

Krok 1: Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete si je předvařit ve vodě, ale rády se lepí, takže přidejte lžíci oleje a vařte jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené.

Krok 2: Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte kostičky cibule a plátečky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit.

Krok 3: V jiném hrnci nebo pánvičce umíchejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou pomalu zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a strouhněte muškátový oříšek.

Krok 4: Do pekáčku nebo zapékací misky poklaďte vrstvu lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi... Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypte ještě strouhaný sýr a kousky másla - dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato). Podávejte se zeleninovým salátem.

ynezorPumanzeSaNyknalC