Hlavní obsah

Láska: Co dělá s vaším tělem a myslí? Tlumí bolest i účinky alkoholu!

Foto: Profimedia

Láska má na lidské tělo i mysl obrovský vlivFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je středobodem žití. Zajímá i vědce, a to již stovky let. Výsledkem jejich bádání jsou fascinující zjištění, jaký vliv má tento cit na lidské tělo a mysl. A tohle všechno láska dokáže!

Článek

Není silnější cit než láska. Píší se o ní básně a romány, točí se o ní filmy, každý den ji prožíváte. A uchváceni jsou touto emocí i vědci, kteří zkoumají, co všechno s lidmi dělá. Britský deník Daily Mail přišel s několika jejich nejzajímavějšími zjištěními.

Střízlivění s láskou

Sice se říká, že láska opíjí, ale vědci zjistili, že ve skutečnosti má spíš opačný efekt. Na univerzitě v australské Sydney totiž přišli na to, že krysy díky oxytocinu (hormon lásky, který tělo vylučuje například během sexu či po něm) mnohem lépe zvládaly přísun alkoholu. Po větší dávce tohoto hormonu nebyly tak nemotorné a těžkopádné. „Alkohol narušuje koordinaci, protože napadá oblast mozku, která je zodpovědná za motoriku. Oxytocin tomu ale zabraňuje, takže díky němu nebyly krysy vlastně opilé,“ říká Michael Bowen z univerzity v Sydney.

Vše je samozřejmě potřeba ještě otestovat na lidech, ale vědci se domnívají, že rozumná dávka oxytocinu by mohla zklidnit například agresivní opilce.

Foto: Profimedia

Říká se, že láska opíjí, ale vědci dokázali, že spíš pomáhá tělu lépe zvládat přísun alkoholuFoto: Profimedia

Láska léčí

Podle studie z Ohijské univerzity ve Spojených státech se vám díky lásce mohou daleko lépe a rychleji hojit veškeré rány. Vědci totiž na pažích 42 párů vytvořili malé ranky, a pak je rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina se bavila o věcech, v nichž se neshodnou a vznikají kvůli tomu mezi partnery neshody. Druhá si pak měla povídat o hezkých věcech, které je naopak sbližují.

Nakonec se ukázalo, že jen půlhodinová láskyplná konverzace dokázala hojení ran výrazně urychlit. „Jako by láska měla pozitivní vliv na imunitní systém,“ vysvětluje Janice Kiecolt-Glaser, která výzkum vedla.

Láska tlumí bolest

Vědci tvrdí, že láska snižuje práh bolestivosti. V jednom experimentu dostávaly ženy žijící ve vztahu elektrické šoky do svých kotníků, přičemž vědci sledovali jejich mozek a to, jak na bolest reaguje. Následně test zopakovali, ale ženy ve chvíli, kdy dostávaly šoky, držel za ruku jejich partner. Ukázalo se, že v tomto případě jejich mozek na bolest reagoval mnohem méně.

Tato zjištění pak potvrdil i výzkum Stanfordské univerzity v USA. Tam se v roli „pokusných králíků“ ocitli zamilovaní studenti, kteří drželi žhavé sondy, které je pálily do rukou. Když jim byla ukázána fotka jejich protějšku, mozek opět na bolest reagoval méně.

Foto: Profimedia

Díky spokojenému vztahu a sexu budete vypadat mladšíFoto: Profimedia

S láskou proti vráskám

Vědci z Královské nemocnice v Edinburghu sledovali v desetiletém výzkumu více než 3500 lidí žijících v páru, kteří tvrdili, že se milují třikrát až čtyřikrát týdně. Ukázalo se, že vypadají zhruba o deset let mladší než lidé, kteří sexují méně. Ale pozor, nejde o jakýkoli sex, ale jen ten se stálým partnerem v dlouhotrvajícím vztahu!

Láska sbližuje

Říká se, že díky lásce si jsou lidé blíž, a vědci to potvrzují. Navíc mají i vysvětlení, proč tomu tak je. Vědci z univerzity v Pise totiž zjistili, že se u zamilovaných pánů snižuje hladina mužského hormonu testosteronu, zatímco u zamilovaných žen se zvyšuje.

To znamená, že čerství partneři mají velmi podobnou hladinu testosteronu, což jim pomáhá se milostně a sexuálně sladit. Zhruba po dvou letech se ale hladiny testosteronu vrátí do původního stavu. „Je to jako by příroda chtěla snižovat veškeré rozdílnosti mezi muži a ženami, protože je důležité, aby jim to v této fázi vztahu klapalo,“ dodává vedoucí výzkumu Donatella Marazziti.

A co dělá láska s vámi?

Reklama

Načítám