Hlavní obsah

Láska jako chemická reakce aneb Pozor na svalovce!

Foto: thinkstock

Opravdu víte, proč jste se zamilovali do svého partnera?Foto: thinkstock

Reklama

Líbíš se mi, toužím po tobě, miluji tě! Tak to alespoň říkáte. Ve skutečnosti jde o něco podobného drogovému opojení. A tyhle drogy jsou legální – vyrábí je totiž vaše vlastní tělo.

Článek

Být zamilovaný je úžasné. Stačí vám minimum spánku, nemáte hlad, vaše kreativita i výkonnost je nastavená na maximum. To všechno díky hormonům, látkám, které putují krevním oběhem a do jednotlivých buněk přenášejí důležité informace.

Za zamilovanost nese odpovědnost především hormon zvaný fenyletylamin, který se vytváří v oblasti předního mozku. Že vám to nic neříká? Fenyletylamin patří do skupiny amfetaminů, stejně jako stovky dalších sloučenin, syntetických i přírodních. Většina z nich má výrazné psychotropní účinky – jako například extáze.

Mluv, mluv, zajímáš mě!

Další přírodní droga vznikající v mozku je dopamin. Tento nervový přenašeč je považován za viníka závislostí všeho druhu, má totiž vliv na to, že vnímáte příjemné pocity, zájem a motivaci. Jeho nedostatek se projevuje špatnou náladou, snížením libida, leností a únavou. Dopamin se vyplavuje, když se setkáte s něčím novým a neočekávaným – může to být zápletka filmu, neobvyklý pracovní problém, ale také neokoukaná známost. Všechno vám na něm připadá tak vzrušující a nové! Na rozdíl od „taťky“, u kterého s unavenou jistotou přesně víte, jaký vtip v příštím okamžiku řekne.

Závislí na lásce

Člověk by to chtěl prožívat pořád, viďte? Období milostné fascinace ale trvá jen několik měsíců, poté hormonální kohoutky vyschnou a emoční ohňostroj pohasne. Nastává čas, kdy by se měla zamilovanost přeměnit v méně bouřlivou, ale zato trvalejší podobu partnerského vztahu. Někteří „závisláci“ se ale svojí drogy nechtějí vzdát. To jsou ti věčně hledající a opouštějící romantici. Už to není ono, říká takový rozervanec. Už tě nemiluji tak jako dřív. A pouští se do pátrání po novém objektu, který by mu poskytl další „dávku“.

Foto: thinkstock

Oboustranná přitažlivost je zázrak!Foto: thinkstock

Kamarád testosteron

Mužský pohlavní hormon poskytuje pánům všechny obdivované i zatracované mužské vlastnosti: soutěživost, rozhodnost a skoro nepřetržitou sexuální touhu. Nedá se popřít, že to mají o dost jednodušší: každý den vyprodukují svých 7 až 10 miligramů, od puberty až do smrti. S přibývajícím věkem se produkce pohlavních hormonů mírně snižuje, u většiny mužů ale zůstává zachovaná do nejpokročilejšího věku. Žádné výkyvy, cykly ani hormonální bouře.

Voníš mi, chci tě!

Je to hlavně váš nos, kdo vám vybírá partnera nebo partnerku. „Vnímání čichem má při seznamování velký význam. Lidský mozek má schopnost pamatovat si vůně po velice dlouhou dobu. Ty může vázat k milované osobě, stejně jako k určitému místu,“ říká profesor Libor Červený z VŠCHT v Praze. Ovšem pozor – přitažlivost přirozené vůně těla nelze nahradit umělými přípravky. Přestože jsou tyto látky (například androstenon) součástí „neodolatelných“ parfémů, jejich případný účinek označují odborníci za placebo.

Nápoj lásky? Zapomeňte

Zdá se, že je všechno prozkoumáno a změřeno. Jak je tedy možné, že pořád ještě neumíme touhu uměle vyvolat nebo naopak zrušit? Bohužel, stále zůstává příliš mnoho neznámých. Víme, že zamilovanost spouští fenyletylamin. Co ale vyvolává jeho tvorbu? Ve hře jsou navíc i další faktory, na které je chemie krátká, třeba vzpomínky z dětství. Na nápoj lásky si tedy ještě počkáme. A snad je to tak dobře.

Zažili jste i vy lásku na první pohled a přivonění, hormonální bouři? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám