Hlavní obsah

Láska, nebo rozchod? Zjistěte, v jaké jste vztahové fázi a co čeká právě vás

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Každý člověk je originál, a tak jsou různé i milostné vztahy – přesto však mívají velmi podobný vývoj. Všechny páry si projdou určitými, víceméně neměnnými fázemi. A pak je rozdělí buď neshody, nebo při troše štěstí opravdu až smrt. Takhle prý vypadá „normální“ vztah.

Článek

Některé vztahy jsou divoké a prudké jako Niagarské vodopády, jiné připomínají spíš poklidný potůček. Někde se hodně mluví, jinde mlčí, ale na kvalitě partnerství to nic nemění. Přesto ale platí, že každý vztah se vyvíjí víceméně podobně a má určité fáze. A v každé z nich se děje něco jiného.

Fáze 1: Námluvy

Tohle je úplný začátek, jen takové oťukávání. Je to v podstatě jen chvilka, v průměru jde o pár týdnů, pár společných schůzek, než dojde k prvnímu intimnímu sblížení. Někdo to samozřejmě zvládne na prvním rande, ale podle průzkumu australské seznamky eHarmony lidem většinou trvá tři měsíce, než s někým skončí v posteli. Co lidé v této fázi většinou prožívají?

  • Známí motýlci v podbřišku - Asi každý zná to vzrušení, když vyráží na prvních pár schůzek – šimrání v podbřišku, těšení a zároveň nervozita, jak to všechno dopadne.
  • Nejistota - Líbím se mu? Zavolá mi? Mám zavolat já?
  • Ostych a pocity trapnosti - Stydíte se při prvním sbližování, máte strach, že se znemožníte.
  • Snažení a důkladné přípravy - Chcete na sebe udělat ten nejlepší dojem, na každou schůzku se pečlivě připravujete, nic nenecháte náhodě.
  • Zvědavost - Oba se snažíte jeden druhého poznat, získáváte o sobě informace, jste netrpěliví a chcete toho o sobě vědět co nejvíc.

Fáze 2: Líbánky

Sex, sex a zase jenom sex. Tohle je asi nejdivočejší a nejvášnivější období, které spolu prožijete. V průměru to bývá tři až šest měsíců plných milování a erotických hrátek. „Máte pocit, že jste nikdy nezažili tak skvělý sex, že jste se nikdy necítili tak báječně. Bohužel za to vděčíte spíš hormonům než tomu, jak to je doopravdy,“ říká britská sexpertka Tracey Cox. Pravda se podle ní ukáže až ve chvíli, kdy se hormony zklidní. Nicméně v téhle fázi se ve vztahu děje většinou toto:

  • Neustálá chuť na sex - V podstatě nemyslíte na nic jiného než na TO. Vaše libido je na totálním vrcholu.
  • Žádné starosti - Díky hormonům a vysokému libidu jste schopní vytěsnit všechno ostatní, co jinak vaši mysl zaměstnává. Otravná kolegyně, protivný šéf, těžký test ve škole – nic z toho vás netrápí.
  • Idealizace - Jste přesvědčení, že je váš partner dokonalý a nevidíte na něm ani jedinou chybu.
  • Dobrá nálada - V podstatě se pořád jen usmíváte a ani nevíte proč. Jste prostě zamilovaní.
  • Zvýšené sebevědomí - Cítíte se sexy, krásní a přitažliví. Protože kdybyste takoví nebyli, neměl by o vás zájem tak úchvatný partner!
Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Ve druhé fázi jste tak zamilovaní, že svět okolo vás skoro neexistujeFoto: MRProduction, Shutterstock.com

Fáze 3: Intimita

Hormony se uklidnily, sexu už není tolik, ale pořád ho je dost a je bezva. Váš vztah se ale prohlubuje, jste mnohem uvolněnější. Zhruba rok vás čeká následující:

  • Konec studu - Po fyzické stránce se už znáte velmi dobře, takže se nehroutíte kvůli nějakým tělesným zvukům a podobně.
  • První hádky - Růžové brýle už jste oba sundali, proto najednou vidíte i nedostatky toho druhého. Mohou se objevit první neshody, zatím ale většinou nejde o nic vážného.
  • Seznamování - Už nejste jen v ložnici, tudíž je konečně čas i na poznávání světa toho druhého. Tohle je období, kdy se nejčastěji seznámíte s partnerovými rodiči, chodíte víc do společnosti, scházíte se s jeho i vašimi přáteli atd.

Fáze 4: Závazky

Posunuli jste se do kolonky „vážný vztah“. Jste pár a oba to tak vnímáte. Dalo by se říct, že vám skončila zkušební lhůta. Znáte se nejen fyzicky, ale rozumíte si i po duševní stránce. „V této fázi byste měli znát své vzájemné hodnoty, vize a plány do budoucna,“ říká americká koučka Sally Connolly. Jak se vyvíjí tato fáze?

  • Závazky - V téhle etapě dochází k závažným životním krokům, jako je svatba, pořízení společného bydlení či založení rodiny.
  • Méně romantiky - Se závazky přichází pokles romantických gest, na ta už není tolik času. Vztah je víc pragmatický, plný každodenních starostí a povinností.
  • Méně sexu - Řada lidí přiznává, že se v tomto období milují méně často než doposud. Na vině je samozřejmě méně času a únava spojená s péčí o děti a podobně, ale také jakési zevšednění v dobrém smyslu slova. Prostě víte, že tu jste jeden pro druhého a že vám nic neuteče. Pozor jen na situace, kdy sex z vašeho života vymizí úplně, to je špatné znamení.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Romantiky jste si užili dost, teď jsou tu každodenní starostiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Fáze 5: Zlomená srdce

Někdo se této etapě vyhne, pro jiného je to konečná. Je to bohužel období, kdy dochází k nejrůznějším partnerským krizím, velkým hádkám a následně k rozchodům. Někteří odborníci říkají, že se to děje po pěti letech, jiní mluví o sedmileté krizi – časově se to dá zařadit jen těžko. Každopádně je to chvíle, kdy lidé často s hrůzou zjišťují, že je nespojuje nic jiného než společné děti, majetek či dluhy.

Fáze 6: Dokud nás smrt nerozdělí

Když však lidé předešlé období ustojí a dokážou své neshody urovnat (případně je vůbec nemají), ocitají se rázem v pomyslném nebi, tedy v poslední fázi. Co vás čeká?

  • Hrdost - Jste pyšní na to, co jste dokázali. Vychovali jste děti a překonali jste spoustu těžkých chvil.
  • Láska - Nejde už ani tak o fyzickou přitažlivost a vzájemné jiskření jako spíš o klidnou, stálou a pevnou lásku. Vědomí, že jste si vždy byli a stále budete oporou, že spolu zvládnete všechno.
  • Vzpomínky - Hodně jste toho prožili a máte plno krásných vzpomínek. Mozek má navíc dokonalou schopnost vytěsnit to ošklivé, takže myslíte opravdu jen na to hezké.
  • Těšení - Nežijete jen minulostí, ale společně hledíte vstříc budoucnosti, na kterou se těšíte. Najednou se nemusíte starat o děti, ale zase můžete myslet jen na sebe. Jste opět jen vy dva, v podstatě jako v době líbánek (fáze 2), i když už nejde tolik o sex jako o duševní souznění.

Tak co, v jaké fázi se právě nacházíte?

Reklama