Hlavní obsah

Láska v práci: Jak poznáte, že kolega (ne)má zájem?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkáváte ho každý den, líbí se vám, nemůžete na něj přestat myslet. Zakoukat se do kolegy není nic neobvyklého. Jenže jak navázat kontakt? Nejdůležitější je poznat, zda i on má zájem. A tady je návod, jak jeho sympatie odhalit.

Článek

Možná se jen každé ráno před vchodem do práce pozdravíte, možná spolu jezdíte výtahem, potkáváte se na poradách, nebo spolu třeba i denně probíráte nejrůznější pracovní záležitosti. Ten muž se vám prostě líbí, jenže nevíte, zda i on to má podobně. A tak nemáte odvahu navázat i trochu mimopracovní konverzaci. Být odmítnuta mužem, kterého pak budete dál denně potkávat, je poněkud strašidelná představa.

Podle britské sexpertky Tracey Cox ale můžete celkem snadno poznat, zda přitahujete i vy jeho. Stačí se jen zaměřit na ty správné věci.

1. Úsměv kdykoli vás zahlédne

Může mluvit třeba o excelových tabulkách nebo ročním obratu vaší firmy, může klidně v ruce držet šroubovák a opravovat ventilaci, přesto se dají vypozorovat náznaky toho, že mu nejste lhostejná.

Pokud se jeho tvář roztáhne do úsměvu pokaždé, když vás potká nebo vás zahlédne (obzvlášť pokud byl vteřinu předtím jeho výraz spíš zasmušilý), věřte, že je to velmi dobré znamení. Jednoduše se mu pohled na vás líbí!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Základní a nejspolehlivější indikátor zájmu je úsměv. I kdyby byl před tím seřván šéfem a měl špatnou náladu, jakmile vás uvidí, nemůže si pomoct a koutky se mu roztáhnou do úsměvu Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Všímejte si i toho, co dělá, když mluvíte vy. A je jedno, zda jen s ním (klidně i o pracovních věcech) nebo v hloučku s dalšími kolegy. Jestliže se k vám naklání, jakoby chtěl slyšet každé vaše slovo, jásejte. Vaše fyzická přítomnost mu je příjemná!

Další je oční kontakt. Jestliže ho poctivě udržuje, ale když se vaše pohledy střetnou, zrak rychle sklopí, a až po chvilce se na vás opět zadívá, je to známka zájmu. „Pokud ale oční kontakt neudržuje, naopak se dívá jakoby mimo vás, nezaměňujte to za aroganci nebo nezájem,“ varuje Tracey Cox. Může jít o stydlivost, protože právě plaší lidé mívají problém s udržením očního kontaktu s těmi, kteří se jim líbí.

2. Špičky směrem k vám

Je to jednoduché pravidlo. Naše špičky jednoduše vždycky míří tam, kam chceme (byť jen podvědomě) jít. Jestliže směřují jeho špičky k vám, je to jasný signál, že chce být s vámi. Pokud je k vám otočen jen trupem a obličejem, ale jeho nohy míří na dveře, není to moc dobré znamení.

A co když sedí? Pokud sedí s nohama pevně ukotvenýma na zemi a přitom má více či méně roztažené nohy, jasně vám říká „podívej, jsem tady, a tohle může být tvoje“.

3. Flirtující trojúhelník

Mnohé studie poukazují na to, že se v různých situacích a při různých příležitostech díváme na lidi jinak. Když se bavíte s někým cizím, dělají vaše oči pohyb trojúhelníku, jak mu kmitáte pohledem z jednoho oka do druhého a pak sjedete rychlým mrknutím na nos, a pak zase: oko – oko – nos.

Když mluvíte s kamarády, kolegy, jednoduše se známými lidmi, tenhle trojúhelník se zvětšuje. Z nosu sklouzáváte až k ústům, takže z toho je oko – oko – ústa.

A pokud se vám někdo líbí, přitahuje vás, flirtujete s ním, tenhle trojúhelník je ještě větší. Z úst postupují vaše oči až k hrudníku či dokonce zbytku těla. Takže sledujte jeho oči, pokud je to trojúhelník oko – oko – hrudník (tělo), je to jasné.

4. Hodně mrká

Pokud se na vás někdo podívá a je spokojený s tím, co vidí, automaticky začne víc mrkat. Může za to náš mozek, který iniciuje mrkání, pokud najde někoho sexuálně přitažlivého. Takže čím víc mrká, tím víc se mu líbíte.

5. „Vyprsí“ se

Kdy vypadáme nejlépe? Když se vypneme, narovnáme, vypneme hruď. „A přesně to udělá muž, který o vás má zájem, když vás spatří. Jednoduše se vyprsí, chce se vám předvést v plné parádě,“ říká Tracey Cox.

6. Hraje si s oblečením (vlasy, vousy…)

Když se potkáte, nebo když jste v kontaktu, hraje si s knoflíky od saka, upravuje si límeček košile, uhlazuje si vlasy, urovnává vousy. Chce vypadat co nejlépe, a podvědomě se upravuje. Ženy dělají to samé, jen si spíš hrají se šperky, uhlazují si sukně nebo vlasy a podobně.

7. Trochu vás dráždí

Popichuje vás, možná dokonce používá lehký sarkasmus. „Znamená to, že se mu zatraceně líbíte, protože právě to dělají muži, když je nějaká žena přitahuje. Dobírají si ji,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Dobírá si vás, trochu do váš ryje? Pak má zájem. Začíná to ve školce taháním holky za culík a ani v dospělosti se to moc neměníFoto: StockLite, Shutterstock.com

8. Ruce na kyčlích

Sedí nebo stojí, mluví s vámi a ruce má na kyčlích? Podvědomě tím dává najevo své sebevědomí a poukazuje na svoje fyzické proporce, na to, že je chlap. A je to chlap, který má zájem!

Pozor, tohle značí nezájem!

Tak jako existují dobrá znamení, existují samozřejmě i ta špatná. Tohle jsou nejčastější signály, které vysílají muži, kteří zájem naopak nemají:

  • Je v opozici - Vy sedíte, on stojí (nebo naopak). Prostě dělá přesně opak toho, co vy. Tohle je nejrychlejší a nejsnazší způsob, jak naše tělo dává najevo nezájem nebo dokonce nesympatie.
  • Hýbe nohama - Pohupuje se na patách, poklepává nohou, co má přehozenou přes nohu, podupává a podobně. Je to jasné znamení, že nejraději by se sebral a utekl.
  • Vytváří bariéry - Lidi do své soukromé tělesné zóny můžeme pustit, ale také nemusíme. Takže když se nám někdo nelíbí, vytváříme mezi námi a jím nejrůznější bariéry. Křížíme ruce, dáváme si před sebe tašku, chráníme se stolem a podobně. Pokud dělá vše proto, aby mezi vámi nebyl volný prostor, není to dobré.

Už víte, kdo o vás má v práci zájem?

Reklama

Související témata:

Načítám