Hlavní obsah

Láska vážně bolí! A víte, kdo za to může?

Foto: Thinkstock

Víte, že za pocity euforie i bolesti z lásky může stejná látka?Foto: Thinkstock

Reklama

Každý, kdo má za sebou nějaké milostné zklamání či zlomené srdce, souhlasí s rčením, že láska bolí! A vědci dokonce přišli na to, že viníkem je stejný hormon, který je odpovědný i za pocity štěstí!

Článek

Oxytocinu se běžně říká hormon lásky či hormon štěstí. A je to opravdu tak, je totiž zodpovědný za všechny ty blažené pocity spokojenosti, vášně a romantiky, které jsou typické hlavně pro počáteční fáze jakéhokoli vztahu. Jenže teď se ukazuje, že oxytocin má jaksi dvě tváře!

Umí i pravý opak

Vědci z Northwesternské univerzity během výzkumu v roce 2013 přišli na to, že tenhle hormon není zodpovědný jen za pocity zamilovanosti, ale způsobuje i strach a úzkost. Obecně se ví, že je oxytocin jakési chemické vysvětlení veškerých vašich sociálních vazeb, tedy i těch milostných. Jenže sociální vazby nejsou vždy pozitivní, proto je oxytocin příčinou i většiny negativních, nepříjemných či bolestivých pocitů.

Zjistilo se totiž, že jednou z funkcí tohoto hormonu je posilování sociální paměti v jedné konkrétní části mozku. Znamená to, že ve chvíli, kdy si prožijete nějakou nehezkou a stresující zkušenost, oxytocin okamžitě zaktivuje část mozku, která zintenzivňuje a posiluje paměť. „Ukázalo se, že oxytocin opravdu posiluje negativní sociální paměť a úzkost pak spouští signalizační molekula ERK, která se aktivuje po dobu šesti hodin po oné nepříjemné zkušenosti,“ potvrzuje Jelena Radulovic, jedna z autorek studie.

Foto: Thinkstock

Jsou stresové situace, které by si člověk moc pamatovat nechtěl...Foto: Thinkstock

Vydrží to i roky

Nejde ale jen o to, že je vám bídně zrovna v danou chvíli, ale váš mozek si to právě kvůli oxytocinu pamatuje třeba i roky. Oxytocin dokonce zvyšuje i vaši náchylnost ke strachu a úzkosti z budoucích možných stresů a stresových situací.

Je to tedy jakýsi paradox. Hormon, který má na svědomí ty nejhezčí a nejpříjemnější okamžiky vašeho života, je zodpovědný i za ty, které vás pekelně bolely. „Oxytocin nepřináší jen extrémní pocity štěstí, ale umí emoce i extrémně zhoršit. Pochopení téhle dvojí role tohoto hormonu je ale velmi důležité, a to vzhledem k výzkumu, který se zabývá oxytocinem jako možným lékem proti úzkosti a depresím,“ vysvětluje Jelena Radulovic.

A co vy? Pocítili jste i vy, že láska někdy bolí?

Reklama

Související témata:

Načítám