Hlavní obsah

Látkové vs. jednorázové plenky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Co je pro vaše dítě nejlepší?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příjemnou zprávou, že se z vás stanou rodiče, přichází nejen ona nepopsatelná radost, ale také mnohé starosti. Například úvahy o tom, jaké používat plenky.

Článek

Jednorázové pleny jsou pro rodiče pohodlnější. Je potřeba jen myslet na dostatečné zásoby, abyste se při přebalování nedostali do úzkých. A samozřejmě musíte použité pleny likvidovat. Ale na druhou stranu jsou méně objemné, takže při chování miminka nebudete mít pocit, že v rukou držíte pořádný soudek. Nevýhodou je však to, že příliš nepomohou se správným vývojem kyčlí a neposkytují dítěti izolaci proti chladu.

V dnešní době se poměrně hodně diskutují také otázky ekologické. Podle průzkumů je u jednorázových plen zátěž životního prostředí opravdu velká, hovoří se například o jedné tuně vyprodukovaného odpadu na jedno dítě.

Zanedbatelná určitě není ani cena, která se za přebalovací období může pohybovat okolo 20 tisíc korun! Pokud přesto raději zvolíte jednorázové pleny, potěší vás, že nabídka na trhu je opravdu široká, stačí jen vyzkoušet, která značka vám bude vyhovovat nejvíce.

Látkové pleny jistě vyžadují více práce a času na „péči". Mnohé zvládne pračka, která ale k práci potřebuje vodu a elektrickou energii. Spotřeba prášku by neměla být velká a užívat aviváž se nedoporučuje. Vyváření obvykle není nutné. Kromě praní vás u novějších typů plen nečeká obávané žehlení. Starší typy (klasické látkové pleny) se obvykle žehlí jen v šestinedělí. Na vás tedy zbývá jen věšení a skládání, které ale zase tolik času nezabere.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tatínkové dávají přednost jednorázovým plenámFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Při první manipulaci se možná trošku leknete, protože látkové pleny jsou objemnější, což je dáno materiálem (většinou přírodní). Výhoda je pak v tom, že takzvané „široké balení" podporuje správný vývoj kyčlí dítěte. Přebalování se u některých typů budete alespoň ze začátku trošku učit. Plenky ale dobře těsní a dítě nebude mít mokré nebo špinavé oblečení.

Další výhoda látkových plen je, že jsou šetrnější k životnímu prostředí. Zatěžují pouze odpadní vody při praní a spotřebovávají elektrickou energii. Co se týče vašich finančních nákladů, pak byste se měli připravit na počáteční větší investici (cca 5-10 tisíc), pokud plánujete další děti, pak se ovšem náklady prudce sníží, protože novou výbavu pro ně kupovat už nemusíte.

Možná jste byli už rozhodnuti a teď najednou váháte. Pročtěte si průzkumy a výsledky testů z renomovaných zdravotnických institucí, poraďte se s lékařem. Pokud přemýšlíte o opruzeninách, ty se mohou objevit při použití jednorázových i látkových plen. Ostatní benefity a nevýhody už je potřeba porovnat a pečlivě promyslet. Ale nemusíte mít strach, vaše rozhodnutí není nezvratné a změnu můžete udělat vždycky. Zvyká se možná těžko, ale určitě to jde.

Tipy pro vás:

Jednorázové pleny: Pampers, Hellen Harper, Huggies Látkové pleny: Bambino Mio, Popolini, Haipa Daipa Na opruzeniny: Babynol Plus, zinková mast, kalciová mast

Související témata:

Načítám