Hlavní obsah

Léčba postelí: Sex nad 50 let zlepšuje paměť!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stárnutí mění sexuální život. Otázkou však je, jestli k lepšímu nebo horšímu. Pochopitelně, že málokdo bude v šedesáti řádit jako ve dvaceti, nicméně vyšší věk může přinášet i jisté výhody. Svůj milostný život i zdraví si totiž můžete řídit. Stačí se milovat pravidelně!

Článek

Ve dvaceti je sex bouřlivý, ve třiceti emotivní a prohlubující – dokud nepřijde miminko, čtyřicítka se dá považovat znovuobjevování a návrat k tomu, co člověka před založením rodiny tak bavilo, padesátku charakterizuje období užívání si, které ovšem komplikuje přechod či erektivní dysfunkce. Na sex by se však rozhodně nemělo zanevřít.

Pokud je vám 50 let a víc, může pravidelná sexuální frekvence znamenat skutečný rozdíl ve vašem zdraví. Tedy aspoň podle nové studie. Výzkumníci z anglických univerzit v Oxfordu a Coventry zjistili, že paměť, jazykové dovednosti a vizuální vnímání se zlepšuje, když lidé spadající do kategorie „50 plus“ mají pravidelný pohlavní styk. Jak na to přišli?

Problémy s křížovkou? Pomilujte se!

Skupina 73 lidí ve věku od 50 do 83 let byla požádána, aby si po dobu 12 měsíců vedla deník o svých sexuálních návycích. Tito dobrovolníci zároveň byli pravidelně monitorováni a sledovaly se u nich paměťové a jazykové dovednosti. Výsledky jsou přinejmenším docela zajímavé.

Ukázalo se totiž, že lidé nad 50 let, kteří se během experimentu pravidelně milovali, a to více než jednou týdně, vykazovali značně lepší výsledky v prostorovém a vizuálním vnímání. I paměť a jazykové schopnosti těchto účastníků byly výrazně lepší, což se ukázalo díky různým testům.

Respondenti například museli vyjmenovat co nejvíce zvířat během jedné minuty, nebo si vzpomenout na maximální počet slov začínajících písmenem F. A i testy poukazující na vizuální vnímání účastníků vědcům vyrazily dech.

Sex ve vyšším věku prospívá

Jen si představte, že vám kdosi na vteřinu ukáže fotku neznámého člověka a vy jeho obličej máte zpaměti namalovat. Opět bodovali ti, kteří sex nepovažovali za neznámý termín. Pravidelné milování aspoň jednou týdně zkrátka mozek udržuje v kondici. Pokud je to častěji, tak o to lépe.

„Lidé si nechtějí myslet, že starší osoby mají sex, nicméně my musíme tento předsudek napadnout na společenské úrovni, zvlášť když sexuální aktivita nad 50 let věku má vliv na intimní zdraví a obecný blahobyt,“ uvedla doktorka Hayley Wright z univerzity v Coventry pro magazín Gerontology, ve kterém byla studie uveřejněna.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Intimnosti ve vyšším věku jsou prospěšné duši i tělu. Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Méně pohlavních hormonů. No a?

Ačkoli studie zmíněné odbornice nedokázala s konečnou platností prokázat, že více sexu vede k lepšímu zdraví, nechává se slyšet, že díky budoucím testům veřejnost blíže pochopí, jak je důležité udržovat milostný život v kondici. Ještě že člověk má obvykle zachovanou potřebu sexuálního vybití i ve vyšším věku.

„Podle našich statistik dokonce čtyři pětiny těch, kteří mají ve věku nad šedesát let stálého partnera či partnerku, mají zachované i partnerské sexuální styky,“ říká český sexuální psycholog Petr Weiss s tím, že frekvence milostných setkání v tomto období pochopitelně podstatně nižší než v mladším věku, a také se často mění formy milování.

S věkem totiž klesá důležitost penisu v pochvě (ostatně i proto, že víc než polovina starších mužů má závažnější poruchy), nicméně na druhou stranu stoupá důležitost intimity a mazlení. Je však nutno najít formy a způsoby sexuální aktivity, které vám i partnerovi vyhovují.

A kolikrát týdně máte sex právě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám