Hlavní obsah

Krásná díky konopí

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kosmetikou z konopí ošetříte celé těloFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konopí hýbe dobou. Co je ještě medicína, co zavání šarlatánstvím a kde je na místě začít se bavit o drogách? O léty prověřených blahodárných účincích na pleť však není třeba pochybovat. Koneckonců - vyzkoušejte zkrášlující sílu konopí sami!

Článek

Konopí - dar od Boha

Konopí, které roste ve volné přírodě po celé zeměkouli, sbírají a užívají lidé odpradávna. Většina starých kultur považovala konopí za dar od Boha a uctívala je jako posvátné. První historicky zaznamenaný důkaz o léčebném využití konopí pochází z Číny 3. století před naším letopočtem.

Čarodějné býlí nebo medikament?

Ve středověku se o konopí mluvilo jako o čarodějném býlí, jeho kouření bylo považováno za čarodějnictví a trestalo se upálením. Potom přišlo částečné osvícení a do konce 19. století bylo konopí běžnou součástí léčebných praktik. Třeba britská královna Viktorie užívala konopí na migrénu a menstruační bolesti. Lékař Sir Russell Reynolds, osobní lékař královny, napsal do lékařského časopisu The Lancet: „Pokud je konopí čisté a obezřetně užívané, můžeme je považovat za jednu z nejcennějších medicín, jaké má lékařská věda k dispozici."

Pohodová medicína

Konopí obsahuje přibližně 600 známých látek, z toho však jen desetina patří do kategorie zakázaných kanabinoidů. Nejdůležitější jsou bílkoviny, železo, druhotné rostlinné produkty, vitamin E a olej. Konopí pomáhá léčit jak vážné nemoci typu arteriosklerózy a rakovinových nádorů, ale přináší úlevu i při běžných zdravotních problémech (drobné oděrky, popáleniny, kousnutí hmyzu, různé plísně, akné, výrony nebo menstruační bolesti). Na rozdíl od mnoha klasických léků nemá tato přírodní medicína téměř žádné škodlivé vedlejší účinky. Naopak, u většiny lidí vyvolává stav pohody a dobré nálady.

Foto: Cannaderm

Vyrábí se i kosmetická řada pro dětiFoto: Cannaderm

První přírodní léky

V posledních letech byla ve světě vypracována celá řada vědeckých studií, které potvrdily účinnost konopí v medicíně, a dokonce se na trhu objevil první přírodní lék vyráběný z této rostliny - ústní sprej Sativex určený především pro nemocné s roztroušenou sklerózou. V USA se pod obchodním názvem Marinol vyrábí lék Dronabinol, který pomáhá při chemoterapii u pacientů nemocných rakovinou a výrazně tlumí vedlejší účinky léků pro léčbu HIV/AIDS.

Pojďme ale od medicíny ke zkrášlovacím účinkům konopí...

Himalájská koupelová sůl

Na českém trhu se objevilo několik kosmetických přípravků vyráběných právě z konopí. Např. Himálajská koupelová sůl (Koros) - výtažky z konopné natě, které obsahuje, mají silné protizánětlivé účinky. Koupel je ideální pro citlivou, ekzematickou, atopickou a svědivou pokožku. Dochází při ní k tzv. osmózovému efektu, kdy se z těla vylučují škodlivé látky stejně jako při koupeli v moři.

Konopná řada Cannaderm

Ucelenou řadu přírodní kosmetiky a potravinových doplňků na bázi konopí přináší firma Cannaderm. V její nabídce najdete širokou škálu produktů od balzámů na rty přes vlasovou kosmetiku, zubní pasty a séra, kompletní dětskou ošetřující kosmetiku až po vitaminové bomby.

Therme Laa Senses

Rakouský wellness komplex Therme Laa - Hotel & Spa přichází s novou kosmetickou řadou „Therme Laa Senses", která je vytvořena na bázi konopného oleje. Už 100 gramů konopných semínek pokryje denní potřebu aminokyselin a železa. Nabídka řady „Therme Laa Senses" sahá od konopného mýdla přes sprchový gel až po tělové mléko a nejrůznější krémy. Specialitou je pak nová masážní technika za využití konopného masážního oleje, která aktivuje tok energie a uvolňuje ztuhlé tělo.

Z hlediska příznivých zdravotních a kosmetických aspektů je situace jasná - konopí v určité formě lidskému organismu svědčí a prospívá, jen je nutné mít na zřeteli určité zásady používání a nepřekročit přípustnou mez.

Související témata:

Načítám