Hlavní obsah

Leden 2010 a mateřská: Co se změní?

Foto: shutterstock.com

Od ledna nás čeká nižší mateřský příspěvekFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářství naší země je v propadu a dokola se hovoří o nutnosti šetřit ve všech oblastech. Úsporná opatření se tak dotknou také rodin s malými dětmi. Co se tedy od ledna 2010 zpřísní pro maminky na mateřské? Podívejme se blíže na problematiku peněžité pomoci v mateřství a na rodičovský příspěvek.

Článek

Časopis Uzlíček

Peněžitá pomoc v mateřství

Podmínky nároku na dávku zůstávají i od ledna 2010 stejné, ale od tohoto data se citelně snižuje její výše. Konkrétně se při jejím výpočtu mění způsob započítávání příjmu do výpočtového základu pro její stanovení a také se procentní výměra dávky snižuje z dosavadních 70 % na 60 %.

Příklad nového výpočtu peněžité pomoci v mateřství

Při hrubém měsíčním příjmu 20 000 Kč bude žena místo dosavadních 13 830 Kč měsíčně pobírat od ledna 2010 peněžitou pomoc v mateřství ve výši 10 680 Kč měsíčně. Její příjem se tak sníží o více než 3 000 Kč měsíčně.

Současně platí, že i maminkám (případně tatínkům), které začnou peněžitou pomoc v mateřství pobírat už v roce 2009, bude dávka od ledna 2010 automaticky snížena a vzhledem k její zpětné výplatě obdrží sníženou dávku poprvé v měsíci únoru 2010.

Chcete si ověřit, na jakou výši peněžité pomoci v mateřství budete mít po lednu 2010 nárok přímo vy? Kalkulačku pro výpočet nové výše dávek od ledna 2010 naleznete ZDE.

Foto: shutterstock.com

Rodičovský příspěvek zůstává ve stejné výšiFoto: shutterstock.com

Rodičovský příspěvek

O rodičovském příspěvku se v rámci projednávání úsporných opatření diskutovalo snad nejvíce. Ovšem nakonec to pro rodiče dopadlo dobře - rodičovského příspěvku se úsporná opatření vůbec nedotknou a i v roce 2010 tak bude vyplácen v dosavadní výši.

Stále zůstane zachován systém tří možných variant pobírání příspěvku:

  • zrychlená varianta do 2 let dítěte, kdy výše rodičovského příspěvku činí 11 400 Kč měsíčně
  • klasická varianta do 3 let dítěte, kdy rodičovský příspěvek činí 7 600 Kč měsíčně
  • zpomalená varianta do 4 let dítěte, kdy rodičovský příspěvek činí do 21 měsíců dítěte 7 600 Kč a poté částku 3 800 Kč měsíčně.

Platná rovněž zůstává podmínka, že rodičovský příspěvek ve 2leté variantě si bude moci volit pouze rodič, který pobíral peněžitou pomoc v mateřství, a to alespoň ve výši 380 Kč/denně. Variantu 3letou pak bude moci zvolit ten, který bude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a to v jakékoliv výši. Ostatní rodiče si pak nebudou moci variantu rodičovského příspěvku zvolit a budou jej ze zákona pobírat ve 4leté variantě. Není však vyloučena možnost, že si o rodičovský příspěvek požádá druhý rodič, který podmínku pobírání peněžité pomoci v mateřství splní, a pak jej na prvního rodiče převede. Jednou provedená volba je závazná pro oba rodiče.

Co se týče úsporných opatření, platí, že jsou platná pouze pro rok 2010, od roku 2011 by pak mělo dojít znovu ke zvýšení peněžité pomoci v mateřství, ovšem otázkou je, jak se do té doby k tomu postaví naši zákonodárci. Od roku 2010 totiž budou platit další úsporná opatření.

Časopis Uzlíček listopad 2009

Reklama

Související témata:

Načítám