Hlavní obsah

Leden 2010: Změna přídavků na děti!

Foto: shutterstock.com

Přídavky na děti se snižujíFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké změny přináší leden 2010 v sociální oblasti? Podívejme se podrobněji na přídavky na děti, ošetřovné a nemocenské dávky. Na místě si můžete podle naší kalkulačky spočítat, jaký máte nárok na tyto dávky.

Článek

Časopis Uzlíček

Přídavek na děti

Zajisté jste zaznamenali, že na podzim letošního roku došlo ke zvýšení přídavku na dítě. Nešlo sice o příliš vysokou částku, konkrétně to bylo 50 Kč na dítě, ovšem toto zvýšení bylo dokonce provedeno zpětně od července 2009. Současně byl zvýšen koeficient násobku životního minima, do kterého přídavek na dítě náleží, a to na 2,5násobek životního minima. Radost rodičů pobírajících tuto dávku však netrvala příliš dlouho. Hned v říjnu byl přijat zákon s balíčkem úsporných opatření, podle kterého byla výše přídavku od ledna 2010 znovu snížena na původní výši, stejně tak i koeficient násobku životního minima.

Od ledna 2010 mají na přídavek na dítě nárok rodiny, jejichž čistý příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima.

Ošetřovné

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, laici ji nazývají také paragraf. Slouží k finančnímu zabezpečení zaměstnance, který nemůže chodit do zaměstnání z důvodu péče o nemocné dítě či jiného člena své domácnosti. Leden 2010 přinese změnu i do této dávky. Nebude se však snižovat její výše, ale dojde ke zkrácení počtu dnů, za které bude vyplácena. Dosud bylo ošetřovné vypláceno za dobu maximálně 9 kalendářních dnů, u osamělého rodiče až 16 kalendářních dnů. Od ledna 2010 však budou první 3 dny z této doby neplacené stejně jako např. u nemocenské. Ve výsledku tak dojde ke snížení výše poskytované dávky.

Dávky, které začnou být poskytovány už v roce 2009, doběhnou i v roce 2010 ve stejném režimu a výši, v jaké by náležely v roce 2009.

Foto: shutterstock.com

Úspory se dotkly i sociálních dávekFoto: shutterstock.com

Nemocenská

Další z dávek, u které dojde od ledna 2010 ke snižování, je nemocenská. Od ledna 2010 pak bude nemocenská po celou dobu poskytována v jednotné výměře 60 % z vyměřovacího základu, tj. v této výši bude vyplácena od 15. dne nemoci po celou dobu jejího trvání (maximálně však po dobu jednoho roku), protože v době prvních 14 dnů nemoci poskytuje svým zaměstnancům zaměstnavatel tzv. náhradu mzdy. Nemocným, kteří začnou nemocenskou pobírat už v roce 2009, bude dávka od ledna 2010 automaticky přepočítána a snížena.

Pro výpočet výše nemocenské a ošetřovného od ledna 2010 existuje na stránkách MPSV kalkulačka, s jejíž pomocí si lze nárok na dávky orientačně vypočítat. Pro výpočet dávek klikněte ZDE...

Časopis Uzlíček prosinec 2009

Související témata:

Načítám